Budapesti látogatása során a Magyar Máltai Szeretetszolgálat központjába is ellátogatott az Osztrák Kancellári Hivatal Egyházi Kapcsolatok Hivatalának (Kultusamt) vezetője, Florian Welzig, valamint a hivatalban most létrejövő vallásdiplomáciai (üldözött vallási kisebbségekért felelős) osztály vezetője, Daniel Soudek.

Az osztrák delegáció a Szeretetszolgálat Szíriában folytatott repatriációs és munkahelyteremtő programjairól érdeklődött, valamint az Afrikában folyó projektjeinkről szerzett információkat.

Czirják Ráhel programkoordinátor a nemzetközi fejlesztési tevékenységünkkel kapcsolatban a kiberai nyomortelepen folytatott komplex vízügyi és szanitációs programunkat, valamint a kenyai fővárosból vidékre irányuló repatriációs akciót emelte ki, amelyet a Hungary Helps támogatásával valósítottunk meg az elmúlt három évben.

Szó esett közel-keleti tevékenységünkről is, kiemelt figyelemmel a szíriai térségre, mivel a Magyar Máltai Szeretetszolgálat egyedüli nyugati segélyszervezetként tudott részt venni a polgárháborútól is sújtott országban a 2023. februári pusztító földrengés-sorozat utáni humanitárius segítségnyújtásban. Szervezetünk egy évtizede van jelen a térségben és számos sikeres projektet vitt végbe itt ez idő alatt a helyi egyházi- és civilszervezetekkel kialakított kapcsolatainak hála, ezért is szolgált értékes információként az osztrák szakemberek számára a közel-keleti országokban megszerzett tapasztalatunk.

Az üldözött keresztények megsegítésében a Hungary Helps programmal folytatott együttműködésünk szintén szóba került a találkozó során, amelyet az osztrák kormány üldözött vallási kisebbségekkel foglalkozó szakemberei ugyancsak hangsúlyos érdeklődéssel követtek.

A delegáció tájékozódott a Máltai Szeretetszolgálat által két éve folytatott  ukrajnai menekülteket befogadó integrációs programjáról is, amelynek során szervezetünk több száz menekült család befogadását, letelepedését segítette elő.