Humanitárius egyeztetés a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által koordinálásában

Humanitárius egyeztetés a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által koordinálásában

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke, Kozma Imre atya már a kilencvenes évek elején megfogalmazta, hogy helyben kell segíteni a bajbajutottakat, és a segítséget, a segítőt oda kell vinni, ahol a baj van. Ez talán evidenciának tűnik, azonban éles váltást jelentett a korabeli gyakorlattal szemben: a segélyszervezetek abban az időben – és napjainkban is gyakran – valamely nagy nemzetközi vagy multilaterális szervezeten, ügynökségen keresztül juttatták el segítségüket a rászorulóknak. Ez nem helytelen szemlélet, hiszen arra épül, hogy egy professzionálisabb, a területen nagy gyakorlattal bíró megvalósító garantálja a segítség célba juttatását, hatékony felhasználását. A Szeretetszolgálat azonban ebben is önálló utakat keresett. Ez talán magyar sajátosság, hiszen néha szeretjük a járt utakat elhagyni a járatlanért. Esetünkben ugyanakkor megfontoltság állt e szándék mögött: önállóan fenntartható, személyességre és valós helyi ismeretekre alapuló, a szükségre valódi válaszokat adó rendszert épített fel a Szeretetszolgálat. Ma talán úgy mondanánk, hogy a nemzetközi segélyezésben magyar ,,know how” született.

Legfőképpen valódi sorsközösséget kívántak vállalni a rászorulókkal a magyar Máltaiak, függetlenül attól, hogy esetleg a világ egy egészen távoli, nehezen megközelíthető, háborús helyszínén is voltak. Olyan partnerhálózatot, helyi szakemberkört alakítottak így ki, amelyben a megsegítettek nem csupán haszonélvezői voltak az egyes segélyprogramoknak, hanem megtervezői, létrehozói is. Ez a napjainkban community developmentnek, közösségfejlesztésnek, közösségi bevonásra épülő fejlesztésnek nevezett elv a kezdetektől munkánk egyik alapvető eleme.

Louis Pasteur mondta, hogy ,,nem azt kérdezem, hogy milyen a színed, vallásod vagy etnikumod, hanem mire van szükséged a szenvedéseid enyhítésére”. Keresztény szervezet vagyunk, a segítséget azonban mi tényleg oda visszük, ahol a baj van, vallási vagy etnikai megkülönböztetés nélkül. Így dolgozunk afrikai városi nyomortelepeken és szükség esetén állapodunk meg a vízmaffiával, hogy tiszta ivóvizet juttathassunk az ott élőknek, venezuelai kormányzati szervekkel, szíriai felkelőkkel és a helyi adminisztráció képviselőivel, vagy kötünk együttműködést a szerbiai kormánnyal a délvidéki menekültek megsegítéséért. Az Újszövetségben gyökerező emberiesség imperatívuszát követjük…

Büszkék vagyunk, hogy közel 30 éve dolgozunk együtt Magyarország kormányzati szerveivel. Kiemelt partnerünk a Külgazdasági és Külügyminisztérium, de több nemzetközi programot hajtottunk végre a Belügyminisztérium, a Miniszterelnökség és az Emberi Erőforrások Minisztériuma kezdeményezésére vagy támogatásával.

Hosszú ideje dolgozunk együtt a szakterületen működő honi szervezetekkel, elsősorban a Katolikus Karitásszal, a HAND Szövetséggel, a Vöröskereszttel vagy az Ökumenikus Segélyszervezettel.

Nemzetközi téren számos projektet, programot finanszírozott az Európai Unió valamely szervezete, és nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Sphere Project és a CHS Alliance fő magyarországi partnere, honi megvalósítója.

Közel húsz-huszonöt partnerszervezettel dolgozunk együtt Kenyában, Ugandában, Tanzániában, a közel-keleti Szíriában, Libanonban, Jordániában és a Palesztin Autonóm Területeken, Pakisztánban, Thaiföldön, Venezuelában, Ecuadorban, Kolumbiában és természetesen szerte Európában.