Kenyai repatriációs program Kibera nyomortelepéről

HÁTTÉR

Kenya fővárosában, Nairobiban található Kibera, Afrika legnagyobb nyomornegyede, ahol a lakosság számát a telepen dolgozó szervezetek 1 millió főre becsülik. A 2,5 km2 területű nyomornegyedet a rendkívüli zsúfoltság és a nagyon rossz közhigiénés, közegészségügyi viszonyok jellemzik, összességében nagyon rossz életkörülményt biztosít a helyiek számára.

Egy 2021 júliusában végzett terepi kutatásunk feltárta a vidéki területek és a nagyvárosi nyomornegyedek közötti szoros kapcsolatot: a vizsgálat eredményeiből tipikus életútként rajzolódik ki az az eset, hogy a vidéken tapasztalható munkalehetőség hiányában az emberek beköltöznek a nagyvárosi nyomornegyedbe, annak érdekében, hogy munkát találjanak, és el tudják tartani vidéken maradt rokonaikat. De életútjuk szempontjából ez csak egy átmeneti állomás, idős korukban – vagy, amikor sikerül elég pénzt gyűjteniük – szeretnének visszatérni származási helyükre. A vizsgálat szerint Kibera lakóinak döntő többsége (75%) vidékről költözött be a nyomornegyedbe.

PROGRAMADATOK

IDŐTARTAM

2021-2023

TÁMOGATÓK

Hungary Helps Ügynökség

PARTNEREK

Natural Capital Trust

KÖLTSÉGVETÉS

70 000 000 Ft

CÉLJAINK

A vidéki térségben tapasztalható munkanélküliség és megfelelő szolgáltatások hiánya jelentős tömegeket ösztönöz arra, hogy a városban próbáljon szerencsét. Ez a rurális-urbánus migráció számottevően hozzájárul a nagyvárosok olyan gyors népességnövekedéséhez,  amivel a helyi kapacitások nem képesek lépést tartani, így a városi lakosság jelentős hányada nyomornegyedekben kénytelen élni.

A vidékről beköltözők döntő többsége a nyomornegyedet csak átmeneti helyszínnek tekinti, ahonnan elegendő pénzt összegyűjtve visszaköltözhet eredeti lakhelyére. Ám a szomorú valóság az, hogy ez csak keveseknek sikerül.

A repatriációs program célja, hogy segítsen 50 visszaköltözni vágyó családnak. A folyamat során képzésekkel felkészítjük őket az új gazdasági környezetben való sikeres helytállásra, majd üzleti tervük megvalósítását anyagilag támogatjuk. Az átköltözés után egy évig aktívan követjük, szükség esetén segítjük tevékenységüket.

HOGYAN SEGÍTÜNK

A repatriációs program keretében 50 olyan családot segítünk, akik vissza szeretnének térni vidéki otthonukba – saját földjükre, saját házukba –, és ott új életet kezdenének. Mivel a vidékről való elvándorlás legfőbb oka a munkalehetőség hiánya, a kedvezményezetteket képzésekkel készítjük fel az új gazdasági környezetben való sikeres helytállásra, melynek eredménye egy általuk készített üzleti terv. A terv megvalósítását pedig anyagilag támogatjuk, illetve a megvalósítási időszakban szoros figyelemmel kísérjük életüket, tevékenységüket, és szükség esetén tanácsoljuk, segítjük őket.

GALÉRIA

A program képekben

© 2024 Minden jog fenntartva! Magyar Máltai Szeretetszolgálat Az Év Honlapja Minőségi Díj 2021Az oldalt pro bono készítetteAz honlapon közölt tartalmak, képi és írásos elemek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és azok készítőinek szellemi termékei és tulajdonát képezik. Átvetelük, újra közlésük, további felhasználásuk egyéb célokra, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat előzetes engedélye, hozzájárulása nélkül etikátlan és nem megengedett. Ez a nyilatkozat a szerzői jogról szóló törvényben foglaltak szerint tiltó nyilatkozatnak minősül. A 2017. évi LXXVI. törvény alapján a Magyar Máltai Szeretetszolgálat külföldről támogatott szervezetnek minősül.