Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Kárpátmedencében

Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Kárpátmedencében

A szomszédsági programjaink alatt elsősorban a Kárpát-medencében, a magyarlakta területeken élők számára nyújtott segélymunkát értjük. A szórványban élők támogatását a Magyar Máltai Szeretetszolgálat megalakulásától kezdődően kiemelt feladatának tekinti. Jóllehet ezen programok politikai határainkon átnyúlnak, így a szó szoros értelmében nemzetközinek számítanak, a Szeretetszolgálatnál hagyományosan belföldi munkánk szervesült elemének tekintjük.

Hiszen az első, már önálló segélyprogram is 1989 decemberében e területen történt: szinte hetekkel az utolsó keletnémet menekült elutazását és a zugligeti tábor felszámolását követően, az erdélyi területek irányába fordult a fiatal szervezet munkatársainak figyelme. A Romániában kialakult politikai és gazdasági válság az összeomlás szélére sodorta az országot. A honi társadalom elsősorban az erdélyi magyar közösségek felé, mély szolidaritással fordult. Látványos kiállásuk rendkívüli volumenű tárgyi és anyagi adakozásban mutatkozott meg. Az adományok eljuttatása azonban nem volt könnyű: kevéssel a rendszerváltást követően alig akadt olyan szervezet, amelynek megvoltak ehhez a személyi és technikai kapacitásai. Talán gondviselésszerűnek is tekinthetjük, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat képessége, kapacitása a megelőző években, hónapokban, akarva-akaratlanul kialakulhatott, és így képes volt e hatalmas tömegű társadalmi és állami segítség azonnali célba juttatására. Valamint olyan mély társadalmi bizalmat is szerzett, hogy a lakossági adományok első számú célállomásává, gyűjtőhelyévé vált.

Ez a munka máig tart, az erdélyi területeken élő magyarok támogatása a Szeretetszolgálat egyik fontos pillére. Az elmúlt évek egyik legjelentősebb Máltai programját is éppen a Romániai Máltai Szeretetszolgálattal együttműködésben indítottuk útjára: komplex gyermek és felnőtt egészségügyi szűrőprogramot kezdtünk közel 150 önkéntes és 50 egészségügyi dolgozó közreműködésével. A program részeként a szegény településeken élők szemészeti, belgyógyászati, ortopédiai és tüdőszűréseken vehettek részt. Közel kilencezer fő vette igénybe ezeket a szolgáltatásokat, 120 000 elvégzett vizsgálat történt. A szűrésekre jellemző, hogy rövid várakozási idővel, folyamatos vizsgálatokkal, több paraméteres szűrést végeztek a magyar és erdélyi Máltai szervezetek munkatársai.

Az erdélyi területek mellett a másik fontos szomszédsági területünk Kárpátalja. A Szeretetszolgálat megalakulása óta kiemelt figyelemmel kíséri az itt élő magyarok helyzetét. Ennek egyik mérföldköve kétségtelenül az 1998. november 4–5-én, szinte Kárpátalja egész területén végigzúduló árvíz volt, amely során végzett segélyprogramban több ezer kárpátaljai családot segített a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A vészhelyzetkezelési, katasztrófavédelmi, illetve humanitárius segélymunka máig töretlen: az 1995-ben létrejött Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálaton, valamint más helyi egyházi és civil partneri kapcsolatokon keresztül évről évre megújuló aktivitással segíti a Szeretetszolgálat a területen élő magyarok életét. A kétezres években magyar Máltai közreműködéssel fejlődhetett tovább az ukrán sürgősségi ellátás is: olyan képzési rendszert dolgoztak ki a magyar szakemberek, amely munka eredményeképpen helyi instruktorok szereztek jogosítványt az európai normák szerinti laikus újraélesztési oktatások tartására. A program keretében eszközök, félautomata defibrillátor készülékek kerültek átadásra, telepítésre.

A térség mozgássérült fiataljai számára a Szeretetszolgálat által évek óta szervezett balatoni nyári tábor kétségtelenül meghatározó, egyben az ország legnagyobb ilyen típusú rendezvénye. Az egyhetes vakációra a mozgássérült fiatalok családtagjaik és állandó kísérőik nélkül érkeznek, a tábor ideje alatt az erre előzetesen felkészített kortárs önkéntesek segítik őket. Együtt vesznek részt a programokon, miközben kölcsönösen megismerik, így jobban meg is értik egymást.

Kapcsolódó projektek