HÁTTÉR

A természeti erőforrásokban – elsősorban kőolajban – gazdag dél-amerikai ország 2017-re az összeomlás szélére került. Venezuelában a baloldali kormányzás alatt politikai és gazdasági válság alakult ki. Hatására súlyos gyógyszer- és élelmiszerhiány lépett fel, amit a közszolgáltatások akadozása követett.

Majd a hiperinfláció megjelenése a gazdasági összeomlás szélére taszította az országot. Mindennek következtében az ország lakosságának életszínvonalában drasztikus romlás következett be: mély elszegényedés, a közbiztonság leromlása, általános fenyegetettségérzés. Caracas a világ legveszélyesebb városává lépett elő, mindennaposak a vagyon elleni bűncselekmények, az emberéletet is követelő rablások.

A 2013 óta hatalmon lévő Maduro elnök újbóli, 2019–2025-ös időszakra történt megválasztása miatt rövid távon érdemi változás nem várható. E kiterjedt humanitárius katasztrófahelyzetben masszív elvándorlás indult meg az országból: a válság kezdete óta mintegy 3,5 millió venezuelai hagyta el az országot, jóllehet a számokat csupán megbecsülni lehet.