Amikor menekültek, migránsok és az embercsempészet áldozatainak sebeit gyógyítjuk, akkor azt a parancsot követjük, amit Jézus hagyott ránk.Ferenc pápa

Kozma Imre atya kenyai árvagyerekek körében Mombasában

Kozma Imre atya kenyai árvagyerekek körében Mombasában

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Szuverén Máltai Lovagrend magyarországi segélyszervezete. Keresztény szervezet, amelynek Alapszabályában is rögzített célja az emberi szenvedés csökkentése és a leginkább sérülékenyek megsegítése. Munkánkat elsősorban Magyarországon, illetve a Kárpát-medence magyarlakta területein végezzük, mély elköteleződéssel és globális szolidaritásvállalással a földrajzi peremvidékekkel, elsősorban Afrikával, emberiségünk ősforrásával és a Közel-Kelettel, a kereszténység bölcsőjével.

Nemzetközi feladatvállalásainkban, fajtól, nemtől és vallási hovatartozástól függetlenül, lokális partneri hálózat bevonásával és erősítésével, helyben segítjük a természeti és emberi katasztrófák áldozatait. Programjainkat professzionális szakemberek irányításával, önkénteseink erejére támaszkodva végezzük.

A humanitárius diplomácia eszközeivel segítjük a sérülékenyek további szenvedésének elkerülését, csökkentését, így részt veszünk olyan két- vagy többoldalú együttműködésekben, amelyek döntéshozatali mechanizmusokon keresztül kezdeményeznek vagy koordinálnak segítő folyamatokat.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat évtizedek óta végez aktív segítő, fejlesztő munkát a Közel-Kelet és a szubszaharai Afrika egyes országaiban. A Földközi-tengeren 2012-ben, 2013-ban drasztikusan megerősödött menekülthullámot megtapasztalva azonban humanitárius tevékenységét a menekültek és migránsok helyben segítő támogatására fókuszálta: megerősítette jelenlétét Libanonban, Szíriában és Jordániában, s további forrásokat csoportosított át a kelet-afrikai országokban, Ugandában, Kenyában és Tanzániában korábban megkezdett segélyprogramjai fenntartásához.