Homszi repatriációs program

HÁTTÉR

Az ún. arab tavasz szíriai eseményei Homsz városában tartott tüntetéssorozattal vették kezdetüket 2011-ben. Ezt követően évekig folyamatos harcok dúltak a város birtoklásáért a szíriai kormányerők és a felkelők csapatai között. Az ISIS terrorszervezet is jelentős területeket birtokolt a térségben.

A harcok következtében a házak 16%-a teljesen megsemmisült a városban, ezzel Aleppó után itt volt a legnagyobb pusztítás. Az elmúlt pár évben Szíria nagy részéhez hasonlóan itt is javult a biztonsági helyzet és elindulhatott az újjáépítés, de a szűkös anyagi források és a Szíriával szembeni embargó miatt az egykori lakók közül sokan még mindig hivatalos vagy ad hoc menekülttáborban kénytelenek élni.

Magyarország kormánya 2019-ben közel egymillió eurós támogatást ajánlott fel a homszi melkita görögkatolikus püspökségnek, hogy lakóházakat újítsanak fel és segítsék a visszaköltözni vágyó szíreket. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat koordináló szakmai partnerként vett részt a munkában, és szakértelmével segíti e repatriációs folyamatot.

PROGRAMADATOK

IDŐTARTAM

2020-2022

TÁMOGATÓK

Hungary Helps Ügynökség

PARTNEREK

Homszi melkita görögkatolikus püspökség

KÖLTSÉGVETÉS

318 000 000 Ft

CÉLJAINK

A projekt keretében 200 lakóház és a visszatérők életét segítő közösségi terek újjáépítése révén teremtjük meg több száz család számára az újrakezdés lehetőségét, egyben támogatjuk, erősítjük az egyik legrégebbi közel-keleti keresztény közösséget a megmaradásban.

A munkát egy alapos felméréssel kezdtük, amelynek során megpróbáltuk elérni, felkeresni azokat a homszi menekülteket, akik képesek voltak beazonosítani egykori lakóhelyüket. E közel 7-8 hónapos előkészítés után megtörtént a felújítani kívánt lakások, otthonok kijelölése és az építkezések pontos tervezése. E munka jelenleg a családokkal pszichoszociális és közösségfejlesztő eszközökkel folytatódik, hiszen hamarosan régi-új életüket kell egy megváltozott világban folytatniuk.

HOGYAN SEGÍTÜNK

A program keretében közel 200 lakóházat, otthont újítunk fel, építünk újra. Olyan családoknak segítjük, teremtjük meg az újrakezdést, akik vállalták a programban való aktív közreműködést és hajlandóak voltak a menekültstátuszukból kilépni, vállalva a talpra állás minden nehézségét. Hiszen nem könnyű egy olyan területre visszatérni, ahonnan az ember egyszer elmenekült, és ahol még mindig nincsenek meg a minden igényt kielégítő feltételek egy élet és egzisztencia kialakításához.

A programot közösségépítés, közösségfejlesztés keretében végezzük el, helyi partnerek, egyházi és civil szereplők közreműködésével. A tényleges munkát ők végzik, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ezt koordinálja, segíti, a hidakat építi meg. Valamint átadja azt az elméleti tudást, amit a partnerek aztán a helyi kulturális nyelvre fordítanak le.

GALÉRIA

A program képekben

© 2023 Minden jog fenntartva! Magyar Máltai Szeretetszolgálat Az Év Honlapja Minőségi Díj 2021Az oldalt pro bono készítetteAz honlapon közölt tartalmak, képi és írásos elemek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és azok készítőinek szellemi termékei és tulajdonát képezik. Átvetelük, újra közlésük, további felhasználásuk egyéb célokra, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat előzetes engedélye, hozzájárulása nélkül etikátlan és nem megengedett. Ez a nyilatkozat a szerzői jogról szóló törvényben foglaltak szerint tiltó nyilatkozatnak minősül. A 2017. évi LXXVI. törvény alapján a Magyar Máltai Szeretetszolgálat külföldről támogatott szervezetnek minősül.