Az ukrán menekültek megsegítéséhez jelentősen hozzájárul az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságától kapott támogatás, amelyről a két szervezet vezetői ünnepélyes keretek között írtak alá megállapodást a Szeretetszolgálat Országos Központjában. A UNHCR-tól kapott támogatás segítségével lehetővé válik a logisztikai kapacitások bővítése, a vészhelyzetekben szükséges infrastruktúránk fejlesztése és a hosszabb ideig Magyarországon maradó menekültek integrációját szolgáló programok kivitelezése.

Az UNHCR tapasztalatai alapján életre hívott Blue Dot koncepciója, amelyhez a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is kapcsolódott, szintén támaszt jelenthet az országukat elhagyó ukrán menekültek számára, ugyanis az így megjelölt segítségnyújtási központok olyan biztonságos helyszínek, amelyek a kormány és a hatóságok által nyújtott szolgáltatásokat kiegészítve további biztonsági ellátásokat nyújtanak gyermekek, családok és különleges igénnyel élők számára. Az ENSZ menekültügyi szervezete a karitatív intézmények munkatársaival (szociális munkásokkal, pszichológusokkal, koordinátorokkal) tréningek keretében osztja meg tudásbázisát a még hatékonyabb segítségnyújtás érdekében.

A Beregsurányi határátkelőnél így a Szeretetszolgálat nemcsak gyors élelmiszer- és ruhasegéllyel, valamint orvosi ellátással, hanem információkkal, az illetékes szervekkel való koordinációval is igyekszik megkönnyíteni az otthonukat elhagyni kényszerülők helyzetét.

A Magyarországon ideiglenesen letelepedő ukránokat segítő program keretében 3000 menekültet támogat a Szeretetszolgálat, akik egy éven át lakhatnak a számukra bérbe vett lakásban. Az érintettek intenzív magyar nyelvi oktatásban részesülnek, az őket kísérő gondozó pedig segít a gyerekek iskolai beiratkozásában, a szükséges iratok beszerzésében, a munkaképes családtagok álláskeresésében. Az UNHCR segítségével életre hívott projekt célja, hogy a családok egy év után képesek legyenek további segítség nélkül gondoskodni önmagukról.

Az együttműködést az ENSZ Menekültügyi szervezete részéről Roland Schilling közép-európai képviseletvezető, valamint Győri-Dani Lajos a Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke írta alá, Muriel Tschopp az UNHCR regionális operatív vezetője, Solymári Dániel a Szeretetszolgálat nemzetközi kapcsolatainak vezetője és Lázár Alpár forrásszerzésért felelős vezetőinek társaságában.