A Közel-Kelet, mint a kereszténység bölcsője, elsősorban elnökünk, Kozma Imre atya hatására, a Szeretetszolgálat alakulásától kezdve kiemelt jelentőséggel bír a szervezet számára. A kilencvenes évek végén, majd a kétezres évek elején számos humanitárius segélyprogramot szerveztek a magyar Máltaiak, elsősorban Libanonban, Jordániában és a Palesztin Autonóm Területeken.

Kiemelkedő volt a 2006-os libanoni háború időszaka, amikor is (2007-ig tartósan) Tripoliban és Bejrút környéki menekülttáborokban dolgoztak a Szeretetszolgálat szakemberei. Majd 2008-ban, a Palesztin Autonóm Területeken menekülttáborokban, helyi közösségekben segítették az újra-kezdést, higiénés és egészségügyicsomagokat vittek a térségbe.

A 2011-ben kitört arab tavasz azonban alapjaiban érintette a mi munkánkat is. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársai 2014-ben azzal a céllal utaztak Libanonba, Szíriába és Jordániába, hogy megújítsák partneri kapcsolataikat, tanulmányozzák a segélynyújtás lehetőségeit, a helyi szükségleteket, és körvonalazzák egy komplex egészségügyi programcsomag főbb kereteit. Magyarország kormánya, illetve külügyminisztériuma 2015-ben megbízta a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot, hogy valósítsa meg elképzeléseit a térségben, különös tekintettel a szíriai Kelet-Aleppóra. Ennek eredményeképpen arra vállalkozott a szervezet, hogy humanitárius és nemzetközi fejlesztési programokat bonyolítson le 2016 és 2019 között Libanonban, Szíriában és Jordániában. Menekülttáborokban, iskolákban, szociális intézményekben, háború sújtotta kórházakban, egyházi közösségekben végeztek hiánypótló karitatív munkát a magyar Máltaiak és dolgoznak mind a mai napig. Szíriában egyetlen magyar szervezetként vesznek részt a háború utáni helyreállításban.

A Közel-Kelet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat számára nemzetközi fókuszterületének egyik elsőszámú és kiemelt helyszíne. Libanonban a Szuverén Máltai Lovagrend helyi szervezetén keresztül segítjük a munkát, amely napjaink gazdasági válsága és politikai instabilitása okán ismét különösen fontos. Szíria az elmúlt tíz évben háború helyszíne volt: a harcok egyes helyeken még mindig tartanak, azonban mára az újjáépítés, az újrakezdés lehetőségének megteremtése és az ehhez szükséges életterek (újra) kialakítása a fontos. Jordániában a szíriai menekültválság kapcsán működünk együtt helyi segélyszervezetekkel, de a 2019-től a Szuverén Máltai Lovagrend ammani nagykövetségének humanitárius diplomáciai munkájába – olasz Máltai kollégáink vezetésével – is aktívan bekapcsolódtunk.