Küldetésünk van, nem álláspontunk!Kozma Imre atya

Máltai Szeretetszolgálat

Máltai Szeretetszolgálat

A Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál hiszünk abban, hogy minden ember értékes és nincs hiábavaló élet. Célunk, hogy a legtávolabbi területeken élők segélykiáltását is meghalljuk, és számukra az emberi élethez méltóbb körülményeket teremthessünk, elsősorban minőségi egészségügyi szolgáltatásokkal, valamint az elérhető, stabil ivóvíz és adekvát higiéné biztosításával. Nemzetközi munkánkban küldetésünk a nagyvárosi szegregátumokban, városi nyomortelepeken élők segítése, valamint a menekültek, otthonukból elüldözöttek támogatása, fájdalmaik enyhítése.

A magyar állammal 2010-ben magas szintű megállapodást kötöttünk. A 2010. évi CXL törvény első pontja a nemzetközi fejlesztési és humanitárius feladatvállalásunkat hivatalos módon is megfogalmazza. Rögzíti, hogy a Szeretetszolgálat és Magyarország kormányzati szervezetei „együttműködnek szociális, egészségügyi, humanitárius és nemzetközi fejlesztési téren”. Ennek eredményeképpen, leggyakrabban hazánk külügyminisztériumának megbízásából, ember és természet okozta krízisekben segítünk: háborúk, árvizek, földrengések és más katasztrófák okozta drámákban nyújtunk azonnali humanitárius segítséget.

Az elmúlt években szakembereink figyelme egyre inkább fordult a tartós, infrastrukturális és közösségi fejlesztő kezdeményezések irányába. Tudományos módszereket is alkalmazó monitoring, feltáró-utánkövető vagy helyreállító-újjáépítő (resztoratív) programjainkkal vagyunk jelen Afrikában, Ázsiában és a Közel-Keleten.

Munkatársaink aktívan dolgoznak háborús vagy konfliktusövezetben, elsősorban Szíriában és Venezuelában. Speciális feladatokat hajtanak végre, olyan magyar vagy helyi rászorulók támogatása érdekében, akikről a világ jelentős része egy időre elfelejtkezett.