A Magyar Máltai Szeretetszolgálat önkéntese a pakisztáni földrengés során végez orvosi feladatokat

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat önkéntese a pakisztáni földrengés során végez orvosi feladatokat

Humanitárius segítség alatt azokat a gyors, jellemzően életek mentésére irányuló akciókat értjük, amelyeket emberi vagy természeti katasztrófákat követően, azonnal nyújtunk. Az ilyen esetekben a segítségre szoruló fél (recipiens) általában megfogalmazza kérését, amelyet a segítő (donor) késlekedés nélkül, az igénytől el nem térve, feltétel nélkül teljesít. Történhet ez árvíz, földrengés, háborúk során, de gyors humanitárius segítség a menekült közösségeket segítő orvosi ellátás vagy élelmiszerrel, higiénével való támogatás.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat megalakulásától kezdve aktív segítő szereplője a különböző, ember vagy természet okozta humanitárius kríziseknek. Először a keletnémet menekültek ellátásában, majd a romániai és a délszláv forradalom során működtek közre a kárvallottak ellátásában magyar Máltaiak. A kétezres évek nagy tiszai árvizei során létrejött az a személyi és technikai kapacitás, amelynek eredményeképpen a Szeretetszolgálat vészhelyzetkezelési munkacsoportja máig folyamatos figyelemmel követi a Kárpát-medence területének katasztrófavédelemmel kapcsolatos helyzetét. Szükség esetén kész azonnali segítséget nyújtani, a katasztrófavédelmi hatóságokkal együttműködésben.

Olyan távoli területeken, mint Ázsia, Dél-Amerika vagy Afrika is jelen vannak a magyar Máltaiak: orvosok, egészségügyi vagy a menekültügyi ellátásában közreműködő szakemberek folyamatosan vállalnak szerepet a helyi lakosságot érintő humanitárius segélyezési projektekben.

Kapcsolódó projektek