A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Pécsi Tudományegyetem Politikatudományi és Nemzetközi Tanulmányok Tanszéke részeként működő Afrika Kutatóközpont 2018-ban írt alá együttműködési megállapodást, azzal a céllal, hogy összekapcsolja a terepi jelenlétet, tapasztalati tudást és a tudományos kutatómunkát, ami kölcsönösen serkentőleg hat a két intézmény munkájára, miközben gazdagodik a szubszaharai Afrikával kapcsolatos magyar tudásbázis.

Az együttműködés keretében több tudományos konferencia, előadássorozat valósult meg a múltban is. 2023. április 27-28-án a pécsi Afrika Kutatóközpont Afro–Asian Relations in the Post-COVID Era (Afro-ázsiai kapcsolatok a COVID utáni korszakban) címmel rendezi meg éves nemzetközi afrikanista konferenciáját, amellyel a világjárvány hatására átalakuló nemzetközi kapcsolatokra kíván reflektálni. A teljes program IDE kattintva érhető el.

A kétnapos rendezvényen a Magyar Máltai Szeretetszolgálat egy online szekcióval vesz részt, melynek címe Development and Hunaitarian Assistance (Fejlesztési és humanitárius segélyezés). A szekcióban két hazai és egy kenyai szakember tart előadást a nemzetközi segélyezés különböző aspektusairól.

Az eseményt online a Pécsi Tudományegyetem hivatalos youtube csatornáján lehet figyelemmel kísérni.

A Máltai Szeretetszolgálat egyik jelmondata, hogy segíteni csak jól szabad. Ezért nemzetközi fejlesztőmunkája során is igyekszik tevékenységére tudományos igényességgel reflektálni publikációk, konferencia előadások, vagy éppen terepi kutatások megvalósítása formájában, hogy fejlődhessen a legszegényebbeknek, legrászorultabbaknak nyújtott szolgáltatásaiban. Ezek az anyagokat a honlap Tudástár menüpontjában gyűjtöttük össze, ahol ingyenesen hozzáférhetőek legújabb publikációink, szakmai anyagaink.

Egyik legújabb, az Afrika Kutatóközponttal, valamint kenyai partnerünkkel együttműködésben megvalósuló kutatásunkban a COVID-19 járvány hatását vizsgáltuk kenyai nyomornegyedlakók életében. A PLOS ONE folyóiratban angolul megjelenő kutatási eredmények ITT olvashatóak.

Másik, szintén a közelmúltban, a Külügyi Szemlében megjelent tanulmányunkban Kenya legnagyobb nyomornegyedében, Kiberában megvalósuló állami nyomornegyedfejlesztési program megvalósulásának eredményeit vesszük górcső alá, ugyanis a fejlesztőszakma számára sok tanulsággal szolgálhat.

Kibera ugyanakkor nem csak tanulmányaink, de kenyai tevékenységünk fókuszpontjában is áll. Legaktívabb afrikanista segítő szervezetként a nyomorteleppel kapcsolatosan két fejlesztési projektünk is megvalósítás alatt áll: