A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Pécsi Tudományegyetem Politikatudományi és Nemzetközi Tanulmányok Tanszéke részeként működő Afrika Kutatóközpont 2018-ban írt alá együttműködési megállapodást annak érdekében, hogy a terepen folyó afrikai segélyezési tevékenységet és a tudományos kutatási módszereket, reflexiókat összekapcsolják. Az együttműködés keretében közös publikációk, ismeretterjesztő és tudományos előadások valósultak meg. 2022. május 19-20. között pedig a Máltai Szeretetszolgálat is közreműködött a Pécsett 7. alkalommal megrendezésre kerülő African Studies nemzetközi konferencián.

A Hatalom, irányítás és fejlődés a Covid utáni Afrikában (Power, Governance and Development in Post-Covid Africa) címet viselő kétnapos konferencián különböző perspektívából vizsgálták Afrikát az előadók, a világjárvány kontinensre gyakorolt hatásainak tükrében. Szó volt többek között kormányzásról és politikáról, humán biztonságról, kereskedelemről és fejlesztésről is.

A tudományos konferencia nyitó előadását dr. Tim Zajontz, a Freiburgi Egyetem Politikatudományi Tanszékének professzora, a dél-afrikai Stellenbosch Egyetem kutatója tartotta, amiben megemlékezett egykori tanáráról, Ian Taylorról, a tavaly februárban tragikus hirtelenséggel elhunyt, nemzetközi szinten elismert afrikanistáról, a St. Andrews Egyetem egykori professzoráról. A Taylor munkásságának is emléket állító beszédében Zajontz a globális világrend átalakuló erőviszonyairól, Kína afrikai kontinensen történő egyre dominánsabb szerepvállalásáról, és a Covid-19 járvány Afrikára gyakorolt társadalmi-gazdasági hatásairól beszélt.

Az eseményen Solymári Dániel, a Szeretetszolgálat nemzetközi kapcsolatok vezetője és Czirják Ráhel, programvezető is részt vett, Átfogó kutatás Nairobi legnagyobb nyomornegyedében című, angol nyelvű előadással. A prezentációban bemutatták a szervezet 2021 júliusában, Kiberában – Nairobi, egyben Afrika legnagyobb nyomornegyedében – végzett, mikroszintű komplex kutatását, aminek célja a Szeretetszolgálat által a telepen épített szanitációs központ hatásainak felmérése, és a helyi közösség életkörülményeinek komplex vizsgálata volt. A kutatás feltárta többek között, hogy a nyomornegyed lakóinak döntő többsége (89%) bérlő és az emberek szintén jelentős hányada (83%) vidékről, vagy a főváros más részéről költözött be Kiberába annak érdekében, hogy munkát találjon a környéken. A legnagyobb kihívást a víz és a higiénia kérdése jelenti a telepen, így a Szeretetszolgálat által épített szanitációs központ – ami tiszta vizet, higiénikus WC-ket és zuhanyzókat biztosít a helyieknek – jelentős pozitív hatást gyakorol a helyi közösségre. Az előadás videója ITT tekinthető meg.

A konferencia hibrid módon zajlott, így az előadóknak és a nézőknek is lehetősége volt online részt venni az eseményen. A konferenciáról készült felvétel a következő linkeken érhető el:

  1. nap: https://www.youtube.com/watch?v=IbMWa1n013o&t=16430s
  2. nap: https://www.youtube.com/watch?v=ajsKc4YaC5g