A humanitárius segélymunkában három évtizedes gyakorlatot szerzett Máltai Szeretetszolgálat célzott programjainak sorában a Hungary Helps támogatásával Szíriában a helyben maradást segítő repatriációs és infrastrukturális fejlesztéseket indított útjára. A segélyszervezet a szíriai háborús helyzet konszolidálódását követően a belső menekültek hazatérési szándékát érzékelve, egy repatriációs program elindítását tűzte ki célul. A megvalósítás a Caritas Syria püspök-elnökével és a melkita görögkatolikus egyházzal együttműködésben, a Hungary Helps Program támogatásával történt.  Magyarország kormánya 2019-ben közel egymillió eurós támogatást ajánlott fel a homszi melkita görögkatolikus püspökségnek, hogy lakóházakat újítsanak fel, és segítsék a visszaköltözni vágyókat.

Ugyancsak Homszban az infrastrukturális nehézségekre válaszul a Szeretetszolgálat 2021-ben magyar állami támogatással egy ideiglenes gyógyszertárat hozott létre: egy erre a célra kialakított helyiséget 10 millió forint értékben szerelt fel gyógyszerekkel, és vállalta egy évig tartó működtetését.

Az élelmiszerhiány és a mezőgazdasági gondok is súlyos teherként jelennek meg a háború dúlta országban, ezért egy 300 hektáron megvalósuló mezőgazdasági fejlesztési program indult el az állam déli részén, szintén magyar összefogásban.

A szíriai válság a környék többi országát sem hagyta érintetlenül, ezért Jordániában és Libanonban a szír menekülteket és helyieket egyaránt célzó projektekkel igyekeznek a megfelelő életkörülményekhez segíteni a lakosságot.

A közel-keleti térség mellett a máltai segítségnyújtás másik fő színtere Kelet-Afrika, ahol a szervezet több évitizedes jelenléte hozzájárul ahhoz, hogy a képes legyen célzottan, a legmegfelelőbb módon támogatni a létfeltételek javítását, egyben az ott élők  helyben maradását.

Kenyában a Máltai Szeretetszolgálat repatriációs programja keretében, a Hungary Helps támogatásával kiválasztottak 50 olyan családot, akik vissza szeretnének térni vidéki otthonukba – saját földjükre, saját házukba –, és ott új életet kezdenének. Mivel a vidékről való elvándorlás legfőbb oka a munkalehetőség hiánya, a kedvezményezetteket felkészítik az új gazdasági környezetben való sikeres helytállásra, melynek eredménye egy általuk készített üzleti terv. A megvalósítási időszakban az együttműködő helyi civil szervezetek szoros figyelemmel kísérik életüket, tevékenységüket, és szükség esetén tanácsokkal is támogatják őket.

A nemzetközi fejlesztési tevékenységeken túl a Máltai Szeretetszolgálatnak az idei évben egy krízishelyzetre is azonnali választ kellett adnia, amelyben szintén gyors segítségre talált a Hungary Helps ügynöksége révén: az ukrajnai háború áldozatainak megsegítésére a magyar kormány közel 2 milliárdos segélyt indított útjára, részben a Máltai Szeretetszolgálat segítségével.

A magyar állam által indított Hungary Helps Program ilyen módon lehetővé teszi, hogy a segítségnyújtásban komoly, több évtizedes tapasztalatot szerző Máltai Szeretetszolgálat az akkut és krónikus humanitárius helyzetekre is gyors és adekvát választ adhasson, és hozzásegítsen minden krízist átéltet ahhoz, hogy emberhez méltó körülmények között, saját szülőföldjén találja meg boldogulását.