Ideiglenes gyógyszertár Homszban

HÁTTÉR

Az ún. arab tavasz szíriai eseményei Homsz városában tartott tüntetéssorozattal vették kezdetüket 2011-ben. Ezt követően évekig folyamatos harcok dúltak a város birtoklásáért a szíriai kormányerők és a felkelők csapatai között. Az ISIS terrorszervezet is jelentős területeket birtokolt a térségben.

A háború és a Szíriával szembeni nyugati embargó következtében a gazdaság teljesen összeomlott. Az élelmiszerárak az egekbe szöktek, a lakosság 80%-a él a szegénységi küszöb alatt. 12 millió ember küzd, hogy meglegyen a mindennapi betevő falatja, félmillió gyermek pedig krónikusan alultáplált. Összeomlott az egészségügyi rendszer is: a kórházak ellen mért támadásokban 923 egészségügyi dolgozó veszítette életét, a korábbi munkaerő állomány 70%-a pedig elhagyta az országot. Mára csak a kórházak fele működik.

Bár a szírek döntő többsége szeretne visszatérni otthonába, a megbénult gazdaság, a közszolgáltatások szinte teljes hiánya óriási kihívás elé állítja a hazatérőket. Így a helyreállítási munkálatokban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat – mint Szíriában legrégebb óta jelen levő magyar segélyszervezet – is kiveszi részét.

PROGRAMADATOK

IDŐTARTAM

2021-2022

TÁMOGATÓK

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

PARTNEREK

Homszi melkita görögkatolikus püspökség

KÖLTSÉGVETÉS

10 000 000 Ft

CÉLJAINK

A projekt a 2020-ban indult, két évig tartó repatriációs program fontos kiegészítő eleme. A repatriációs program keretében 200 lakóház és a visszatérők életét segítő közösségi terek újjáépítése, és kapcsolódó közszolgáltatások révén teremtjük meg több száz család számára az újrakezdés lehetőségét, egyben támogatjuk, erősítjük az egyik legrégebbi közel-keleti keresztény közösséget a megmaradásban.

Ám a lakóépületeken kívül a hétköznapi szükségleteket kielégítő közszolgáltatásokra is nagy szükség van egy élhető élethez. Éppen ezért a Szeretetszolgálat 2021-ben egy ideiglenes gyógyszertárat hozott létre: egy erre a célra kialakított helyiséget 10 millió forint értékben szerelt fel gyógyszerekkel, és vállalta egy évig tartó működtetését

HOGYAN SEGÍTÜNK

A visszaköltözni kívánó családok óriási kihívással néznek szembe, ugyanis nem csak otthonaik semmisültek meg, de szinte a teljes infrastrukturális rendszer megrongálódott és a kapcsolódó közszolgáltatások is hiányoznak. Így sokszor nincs áram, víz, vagy egészségügyi szolgáltatás.

A problémát a Máltai Szeretetszolgálat komplex módon igyekszik kezelni. Éppen ezért, a 2020-ban indult repatriációs program  keretében, 2021-ben egy ideiglenes gyógyszertárat hozott létre: egy erre a célra kialakított helyiséget 10 millió forint értékben szerelt fel gyógyszerekkel, és vállalta egy évig tartó működtetését. Mivel az országban a gyógyszerek szinte teljesen elérhetetlenek, az ideiglenes patika is hatalmas segítséget jelent a környék lakói számára.

GALÉRIA

A program képekben

© 2023 Minden jog fenntartva! Magyar Máltai Szeretetszolgálat Az Év Honlapja Minőségi Díj 2021Az oldalt pro bono készítetteAz honlapon közölt tartalmak, képi és írásos elemek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és azok készítőinek szellemi termékei és tulajdonát képezik. Átvetelük, újra közlésük, további felhasználásuk egyéb célokra, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat előzetes engedélye, hozzájárulása nélkül etikátlan és nem megengedett. Ez a nyilatkozat a szerzői jogról szóló törvényben foglaltak szerint tiltó nyilatkozatnak minősül. A 2017. évi LXXVI. törvény alapján a Magyar Máltai Szeretetszolgálat külföldről támogatott szervezetnek minősül.