A hetvenes évekig Szíria legdinamikusabban fejlődő nemzetgazdasági ága a mezőgazdaság volt.  A szektornak különböző nehézségekkel kellett szembenéznie az ezt követő évtizedekben – például a birtokszerkezetek szétaprózódása, vízhiány, talajerózió  – ám semmi nem végzett akkora pusztítást, mint a napjainkra már több mint egy évtizede dúló háború az ország területén.

2011–2012-ben, a Homsz városában tartott tüntetéssorozatból indulva polgárháború tört ki Szíriában, amely bár lényegesen kisebb intenzitással, de napjainkban is zajlik.

A térség destabilizálódásával jelentősen megnőtt az Európai Unióba belépő menekültek száma, így a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Közel-Keleten legrégebb óta jelen lévő magyar segélyszervezetként a Földközi-tengeren 2012-2013-ban drasztikusan megerősödött menekülthullámot megtapasztalva humanitárius tevékenységét a menekültek és migránsok helyben segítő támogatására fókuszálta, és segélymunkája egyik legfőbb területe azóta is Szíria.

A több, mint egy évtizede zajló háború földrengésszerű pusztítást okozott a szír társadalomban. Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatala a szíriai konfliktust „a második világháború óta történt legsúlyosabb, ember okozta krízisként” jellemezte.

A harcok egész városokat tettek a földdel egyenlővé, és 2011 óta körülbelül félmillióan veszítették életüket vagy tűntek el. A háborút megelőzően 22 milliós szír lakosság több mint fele kényszerült elhagyni otthonát.

A háború és a Szíriával szembeni nyugati embargó következtében a gazdaság teljesen összeomlott. Az élelmiszerárak a 2011 előtti időszak harmincháromszorosára nőttek.

A harci cselekmények 2017-ig 16 milliárd USD kiesést okoztak a mezőgazdaságban, 2020-ra több mint 12,4 millió ember élelmiszerbiztonsága került válságba, a lakosság 80%-a él a szegénységi küszöb alatt, félmillió gyermek pedig krónikusan alultáplált.

Jellemző az üzemanyaghiány, és az áramszolgáltatás szinte teljesen leállt – az elektromos hálózat 70%-a ugyanis megrongálódott.

2021-ben a helyzet tovább romlott, ugyanis a csapadék elégtelensége és eloszlása, a hőhullámok, a magas ráfordítási költségek, az öntözővíz korlátozott elérhetősége és a szivattyúzáshoz szükséges üzemanyag magas költsége a betakarítható gabonaterület szűkülését eredményezte.

A jelentős károk ellenére az agrárszektor továbbra is fontos szerepet játszik az ország gazdaságában: Szíria GDP-jének több mint negyedét adja, és 6,7 millió vidéken élő szíriai számára jelent kritikus biztonsági hálót.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat felmérte, hogy Szíria mezőgazdaságának fejlesztése fontos lépés az ország újjáépítése szempontjából, és egyben a háborúban sokat szenvedett lakosság szociális támogatásaként is értékelhető.

Ezért a segélyszervezet az ország déli részében, Bosra, Houran és Jabal Al-Arab görög melkita egyházmegyében egy 300 hektáron megvalósuló mezőgazdasági és állattenyésztési projektet kezdeményezett a Külgazdasági és Külügyminisztérium által működtetett Hungary Helps program segítségével.

A program egyik fontos eleme a szárazságtól sújtott területek csapadékkal való ellátása, amelynek érdekében 5 kútrendszer kiépítését kezdték meg, amelyeket az üzemanyag-hiány és gazdaságossági szempontok miatt részben napelemek segítségével üzemeltetnek. Szintén a vízellátás érdekében létesítettek négy víztározó tavat, amelyek az egyenletes vízellátást hivatottak biztosítani.

Mindezekhez kapcsolódóan szivattyúkat vásároltak és öntözőrendszert építettek ki a terület jelentős részén.

A talaj termékenyebbé tétele érdekében 100 hektár területen végeztek előkészítő munkálatokat: a talajnedvességet megtartó módszereket alkalmazva levegőzették a talajt és gyomirtással igyekeztek biztosítani a nagyobb termésmennyiséget. A partnerszervezetek 66 tonna vetőmagot vásároltak, amelyből az előkészített területeken a tavasz elején borsot, fokhagymát, árpát, burgonyát, paradicsomot és uborkát ültettek.

A mezőgazdasági szezon végén az utóbbi hetekben a termények betakarítása után az értékesítés is sikeresen lezajlott, most fokhagyma termesztéséhez készítik elő a talajt.

A Szeretetszolgálattal együttműködő partnerek a mezőgazdasági munkálatokat segítendő két KIA 4000-es haszongépjárművet, egy szecskázógépet és a mezőőrök számára egy lakókonténert szereztek be.

A mezőgazdasági projekt másik pillére az állattenyésztés, amelyhez egy többszáz állatot befogadni képes istállót építettek a projekt keretében. Az állomány 10 tehénnel, 35 borjúval és 100 báránnyal indult, majd további 200 birkával bővült tovább.

Az állatállomány ellátására 50 hektáron termelnek lucernát, amelynek hozamát szintén öntözéssel növelik.

A Hungary Helps program támogatásával végrehajtott fejlesztések eredményeképpen a részben katolikus lakosságú egyházmegyékben a szociális biztonság, élelmiszerellátottság és ennek következtében a megélhetés javult, és ez a keresztények jelenlétének konszolidálásához is hozzájárul a térségben.