Imádságot kérünk! Imagyűjtés és fotókiállítás Szíriáról

HÁTTÉR

A közel-keleti keresztények számának csökkenése kétségbeejtő méreteket öltött az elmúlt években. A kereszténység ősforrásának tekinthető Libanonban, Szíriában, Jordániában vagy éppen Irakban a naponta ismétlődő véres összecsapások mára a mindennapok részeivé váltak. A profán gyökerű, az államok vagy radikális szerveződések közötti feszültségekből fakadó harcok mellett a legtöbb támadás a keresztényeket éri, amellyel kapcsolatban a nyugat máig közömbös. Szíriában a különböző felekezetek korábban példaértékű békében éltek egymással, mára a keresztények 40-50% eltűnt. Irakban ez a szám még drasztikusabb: a keresztények 80% tűnt el az országból. Ha ez a folyamat nem áll meg, a kereszténység lassan eltűnik annak ősforrásából.

„Ha szenved az egyik tag, valamennyi együtt szenved vele” – olvashatjuk Pál apostol korinthusiakhoz írt első levelében, amely egyben egyik vezérgondolata is kampányunknak. Néhány éve, a szíriai polgárháború egyik aktív időszakában, Aleppóban járt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat néhány munkatársa. Ellátogattak Qara városának már sokat emlegetett „Jakab-konventjébe” is, ahol együtt imádkoztak az ott élő keleti keresztény közösség tagjaival. Döbbenetes volt a szembesülés, hogy az elmúlt öt évben alig fordult meg náluk nyugati utazó: az elmondásuk és vendégkönyvük alapján kevesebb mint tízen. Mindennapi küzdelmeik mellett kifejezték mély fájdalmukat, hogy úgy tűnik számukra, latin (nyugati) keresztény testvéreik elfelejtették őket.

PROGRAMADATOK

IDŐTARTAM

2017-2019

TÁMOGATÓK

Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a jezsuita Párbeszéd Háza

PARTNEREK

A Mar Yakub kolostor közössége és a Melkita Görögkatolikus Egyház munkatársai

KÖLTSÉGVETÉS

Sokezer ima

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

sziria.maltai.hu

CÉLJAINK

2009-ben, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 20 éves évfordulója alkalmával, adománygyűjtésbe kezdett a szervezet, amelynek a „Magyarországnak van a legnagyobb szíve” nevet adták. Az akció révén arra kértük az embereket: varrjanak otthon egy szívet, és azt vigyék el a Szeretetszolgálat lakóhelyükhöz legközelebbi irodájába. Ezzel is bizonyítva a hazai társadalom összefogásának lehetőségét, erejét. Akkor, több százezren fejezték ki ilyen módon szolidaritásukat, együttérzésüket, szeretetüket. Az összegyűjtött szívekből Budapesten a Szent István Bazilika előtt formáltunk egy hatalmasat. Most sem pénzadományt kérünk; azt igyekszünk megoldani saját és támogatóink forrásaiból. Ismét arra kérjük Önöket, mutassuk meg újra, hogy Magyarországnak van a legnagyobb szíve!

Kampányunkban hazánk lakosságának egészét szólítjuk meg. Mindazokat, akik együttéreznek e közel-keleti keresztényekkel, vagy általában a háború által kárvallottakkal. Arra kérjük, biztatjuk az üldözött, sokat szenvedő közel-keletiek sorsa iránt aggódókat, hogy fejezzék ki együttérzésüket sorsuk iránt. Minden magyar egyenként nem lehet tevékeny részese a terepi folyamatoknak, az élet helyi valóságának, amely igazi háborús fronthelyzet. De imádságban, jókívánságban, lelki cselekedetekben erre lehetőségünk van, mi több: kötelességünk is.

HOGYAN SEGÍTÜNK

Arra kérjük az aggódó, lelki közösséget vállalókat, hogy írják le rövid támogató gondolataikat. Néhány sort, vagy akár csak egy-egy szót. A lényeg, hogy kifejezzük, gondolunk rájuk, szeretjük őket, osztozunk fájdalmukban. Küldjék el üzeneteiket postán, Facebookon vagy e-mailben, és mi vállaljuk, hogy minden üzenetet a maga fizikai valójában adunk át a szíriai Damaszkusztól 30 kilométerre található, a perzsa Feldarabolt Szt. Jakabról (421) elnevezett Mar Yakub kolostor elöljárójának.

Mutassuk meg ismét, hogy Magyarországnak van a legnagyobb szíve! Mutassuk meg, hogy gondolunk rájuk, fejezzük ki, hogy lélekben együtt szenvedünk velük, és nincsenek egyedül.

Kampányunk másik fő eleme az a fotókiállítás, amely a szíriai polgárháború borzalmait, illetve az arra adott karitatív válaszokat, a kiút lehetőségét mutatja be a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkáján keresztül az érdeklődők számára.

A magyar jezsuiták budapesti Párbeszéd Házában megrendezésre kerülő tárlaton Solymári Dániel humanitárius szakember és Bielik István fotóriporter fényképeiből mutatunk be bőséges válogatást. Solymári Dániel képei a segélymunka, amíg Bielik István anyaga pedig a háború aspektusait hozzák testközelbe. A karakterében egyedi interaktív kiállításon máshol még sosem mutatott képeket ismerhetnek meg a látogatók, akik testközelből nyerhetnek bepillantást Aleppó porig rombolt városrészébe és a forradalom alatt nyújtott humanitárius munkába.

A kiállításról bővebben a Párbeszéd Háza weboldalán olvashatnak.

GALÉRIA

A program képekben

© 2023 Minden jog fenntartva! Magyar Máltai Szeretetszolgálat Az Év Honlapja Minőségi Díj 2021Az oldalt pro bono készítetteAz honlapon közölt tartalmak, képi és írásos elemek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és azok készítőinek szellemi termékei és tulajdonát képezik. Átvetelük, újra közlésük, további felhasználásuk egyéb célokra, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat előzetes engedélye, hozzájárulása nélkül etikátlan és nem megengedett. Ez a nyilatkozat a szerzői jogról szóló törvényben foglaltak szerint tiltó nyilatkozatnak minősül. A 2017. évi LXXVI. törvény alapján a Magyar Máltai Szeretetszolgálat külföldről támogatott szervezetnek minősül.