Az egy évtizede dúló háború alapjaiban sebesítette meg a szír társadalmat. A harcok egész városokat tettek a földdel egyenlővé, megsemmisítve nem csak az épületállományt – otthonokat, iskolákat, kórházakat –, hanem az alapvető infrastrukturális rendszereket is. 2011 óta körülbelül félmillióan veszítették életüket, vagy tűntek el. A háborút megelőző 22 milliós szír lakosság több mint fele kényszerült elhagyni otthonát. Közülük 5,5 millióan a környező országokba – elsősorban Libanonba, Irakba, Törökországba és Jordániába – menekültek, 6,7 millióan pedig az ország határain belül váltak menekültté.

A háború és a Szíriával szembeni nyugati embargó következtében a gazdaság teljesen összeomlott. Az élelmiszerárak a 2011 előtti időszak harmincháromszorosára nőttek. A Nemzetközi Vöröskereszt becslése szerint a lakosság 80%-a él a szegénységi küszöb alatt. 12 millió ember küzd, hogy meglegyen a mindennapi betevő falatja, félmillió gyermek pedig krónikusan alultáplált. Jellemző az üzemanyaghiány, és az áramszolgáltatás szinte teljesen leállt – az elektromos hálózat 70%-a ugyanis megrongálódott. Összeomlott az egészségügyi rendszer is: a kórházak ellen mért támadásokban 923 egészségügyi dolgozó veszítette életét, a korábbi munkaerő állomány 70%-a pedig elhagyta az országot. Mára csak a kórházak fele működik.

A Szeretetszolgálat szíriai tevékenysége a melkita görögkatolikus közösséggel szoros együttműködésben történik, immáron 2014 óta. A gyógyszertár beindításához kötődő legutóbbi látogatás alkalmával erről emlékezett meg Jean-Abdo Arbach, Homsz melkita érseke is, aki kifejezte háláját a Málta munkájával kapcsolatban.

Köszönünk mindent, amit értünk tettetek és tesztek. Köszönjük mindazt, amik vagytok számunkra. Kétségkívül ez a ti otthonotok is, ahol mindig szívesen látunk benneteket. Sokan sok mindent mondanak. Ti azonban tesztek is értünk! Köszönjük, hogy vagytok számunkra!

Bár a szírek döntő többsége szeretne visszatérni otthonába, a megbénult gazdaság, a közszolgáltatások szinte teljes hiánya óriási kihívás elé állítja a hazatérőket. Így a helyreállítási munkálatokban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat – mint Szíriában legrégebb óta jelen levő magyar segélyszervezet – is kiveszi részét. Egy Kelet-Aleppó beli kórház megújítása, bővítése, valamint egy mozgó orvosi rendelő üzembe helyezése mellett  Homsz városában 200 lakóház, és a kapcsolódó közösségi terek újjáépítésében is közreműködik. Ám az épületeken kívül a hétköznapi szükségleteket kielégítő közszolgáltatásokra is nagy szükség van egy élhető élethez.

Éppen ezért, a 2020-ban indult repatriációs program keretében a Szeretetszolgálat 2021-ben egy ideiglenes gyógyszertárat hozott létre: egy erre a célra kialakított helyiséget 10 millió forint értékben szerelt fel gyógyszerekkel, és vállalta egy évig tartó működtetését.