Kelet-aleppói kórházfejlesztés

HÁTTÉR

A szíriai háború óriási pusztítást okozott a helyi lakosok körében és az épített infrastrukturális környezetben egyaránt. Aleppó korábban virágzó metropoliszának keleti részét például szinte porig bombázták. Kelet-Aleppóban mind a mai napig egyetlen kórház üzemel nyílt, szociális alapon működő intézményként. Ingyenes egészségügyi ellátás csak itt érhető el.

A kórház túlzott nyomás alatt van, kapacitásai rosszak és folyamatosan csökkennek: technikai eszközök alig állnak rendelkezésre, a műtőt megsemmisítő találat érte (a kórházon kívül konténerben oldották meg az operációkat), a személyzet hiányos.

PROGRAMADATOK

IDŐTARTAM

2015-2019

TÁMOGATÓK

Külgazdasági és Külügyminisztérium

PARTNEREK

A Mar Yakub kolostor közössége és a Melkita Görögkatolikus Egyház munkatársai

KÖLTSÉGVETÉS

63 000 000 Ft

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

sziria.maltai.hu

CÉLJAINK

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat hosszú ideje működik együtt szíriai segítő közösségekkel. Imádságban támogatja, humanitárius és fejlesztési eszközökkel segíti programjaikat. E közös munkának kiemelt projektje a 2016-ban körvonalazódott, majd 2017-ben elkezdett kórházfejlesztés Kelet-Aleppó talán legszegényebb, Al-Nayrab nevű városrészében. A harcok következtében több százezer ember élt nyíltan elérhető egészségügyi szolgáltatás nélkül. Közös munkánk eredményeképpen 2016-ban némileg kibővítettük a meglévő kórház épületét, fejlesztettük technikai kapacitásait. Aleppó város bombázása miatt azonban a keleti rész egészségügyi intézményeinek jelentős része megsemmisült. Így ez az egyetlen intézmény, amely nyílt, ingyenes orvosi ellátást biztosít az itt élőknek. A hiányzó űrt továbbá mobil egységek, konténerkórházak töltik be, közel 200 000 ember napi egészségügyi szükségleteit biztosítva.

E pozitív folyamatot és növekvő terhelést tapasztalva 2017-ben úgy döntöttünk, hogy új kórházi szárnnyal bővítjük a meglévő épületet, duplájára növelve ezzel annak kapacitását. Új szakorvosi ellátó helyiségeket építettünk, férőszámot növeltünk. E program a Magyar Máltai Szeretetszolgálat egyik legjelentősebb nemzetközi vállalkozása.

HOGYAN SEGÍTÜNK

A szervezet 2017 és 2019 között végrehajtott nemzetközi segélyezési munkájának eredményeképpen a kórház egykori, öreg épülete egyes elemeiben megújult, közvetlen szomszédságában azonban egy teljesen új, azzal kapcsolatban álló, de önálló kórházi szárny épült fel, benne 50 fő egy időben történő háziorvosi és szakorvosi ellátását lehetővé tevő helyiséggel, és minden orvostechnikai eszközzel.

Az intézményben található általános háziorvosi ellátás, nőgyógyászati, szemészeti, baleseti, fogászati szakorvosi rendelő. A kórház látogatottsága hatalmas: naponta mintegy 500 ember ellátásáról gondoskodnak.

Az Aleppó körül izolált, elzárt falvakba azonban továbbra se jut el egészségügyi szolgáltatás, orvos, ápoló. Az ott élők gyógyszer és rendszeres orvosi segítség nélkül élnek. Ezért a Magyar Máltai Szeretetszolgálat úgy döntött, hogy évtizedes tapasztalatokra építve mobil orvosi (úgynevezett MOR-os) ellátást biztosít: ezért a Mar Yakub közösségével együttműködve 2018-tól mobil orvosi rendelőt működtetünk a környező falvakban. Szakképzett önkéntes és hivatásos mentős, ápoló vagy orvos kollégák a vidéki lakosságot látogatják, ahová egészségügyi szolgáltatás másként nem jutna el. Egyéni higiénés eszközöket, gyógyszert, kötszert osztanak. Közel 8000 családdal, összesen mintegy 40 000 egyéni rászorulóval tartanak folyamatos kapcsolatot. A kórházi ellátáson és mobil szolgálaton kívül rövid egészségügyi és életmentő tanfolyamokat, kurzusokat szerveznek, ugyanis máig mindennaposak a fel nem robbant lőszerek, gránátok miatti véletlen sérülések.

GALÉRIA

A program képekben

© 2022 Minden jog fenntartva! Magyar Máltai Szeretetszolgálat Az Év Honlapja Minőségi Díj 2021Az oldalt pro bono készítetteAz honlapon közölt tartalmak, képi és írásos elemek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és azok készítőinek szellemi termékei és tulajdonát képezik. Átvetelük, újra közlésük, további felhasználásuk egyéb célokra, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat előzetes engedélye, hozzájárulása nélkül etikátlan és nem megengedett. Ez a nyilatkozat a szerzői jogról szóló törvényben foglaltak szerint tiltó nyilatkozatnak minősül. A 2017. évi LXXVI. törvény alapján a Magyar Máltai Szeretetszolgálat külföldről támogatott szervezetnek minősül.