A víz élet. Ennek súlyát Európában, a csapot bármikor kinyitva, tiszta ivóvízhez jutva nem igazán érezzük át. Ám Afrika városi nyomornegyedei szerte emberek millióinak jelent mindennapi kihívást az egészséghez vízhez való hozzáférés, akik akár bevételeik negyedét is költhetik a helyi kartellek által illegálisan árusított, többnyire szennyezett vízre.

Afrika legnagyobb nyomornegyedében, Kiberában ugyanakkor immáron négyszáz gyerek és több ezer környékbeli lakos juthat megfizethető áron egészséges, tiszta ivóvízhez a Máltai Szeretetszolgálat komplex vízügyi és higiénés projektjének köszönhetően. Ennek keretében a Mashimoni általános iskola és gimnáziumban valósult meg nagyszabású fejlesztés: újjáépült az iskola kerítése, több száz méteres kutat fúrtak, aminek vizéhez nem csak az iskola diákjai juthatnak hozzá, de az új kőfalnál épített kioszk révén a környékbeliek is vásárolhatnak belőle. Újjáépültek az illemhelyek és zuhanyzók is létesültek.

A fejlesztés komplex módon járul hozzá egy jobb minőségű oktatási környezethez, ami a nyomorból való kiemelkedés záloga lehet. Ugyanakkor a hosszú távon is fenntartható eredmények érdekében szükség volt olyan erőforrás beüzemelésére, ami gazdaságosan és környezetkímélő módon teszi lehetővé a víz kinyerését. A megoldást az iskola tetejére elhelyezett napelemek jelentették. A projekt fontos kiegészítő elemeként szolgáló beruházás megvalósítására adománygyűjtő kampány indult, Csöppnyi segítség néven, ahol néhány hónap lefogása alatt több, mint 3,6 millió forint gyűlt össze. Ebből két napelemet szereltek fel, amelyek a napi 40 000 liter víz kitermelését végző szivattyút működtetik.

Köszönjük mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy több ezer ember – köztük négyszáz gyermek – életkörülményei javulhassanak az egészséges és megfizethető ivóvízhez való hozzáférés által.