2023. április 27-28-án a pécsi Afrika Kutatóközpont Afro–Asian Relations in the Post-COVID Era (Afro-ázsiai kapcsolatok a COVID utáni korszakban) címmel rendezte meg éves nemzetközi afrikanista konferenciáját, amellyel a világjárvány hatására átalakuló nemzetközi kapcsolatokra kívánt reflektálni. A tudományos konferencián a Máltai Szeretetszolgálat online szekcióval vett részt.

 

A panel felvezetőjében a Szeretetszolgálat nemzetközi kapcsolatainak vezetője, Solymári Dániel arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a politikusok és szakmabeliek gyakran elfeledkeznek róla, de a fejlesztési segélyezés elválaszthatatlan az élet mindennapi valóságától. A konferenciával egyidőben éppen Magyarországra látogató Ferenc pápa munkássága is aláhúzza ezt: Solymári Dániel emlékeztetett rá, hogy ő volt az első pápa a történelemben, aki a Közép-afrikai Köztársaságba utazott és ezzel aktív háborús területre lépett, de érdemes felidéznünk Ferenc pápa Dél-Szudán és Szudán összefüggésében tett béketeremtő lépéseit is.  A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a legaktívabb magyar afrikanista humanitárius szervezetként, melynek egyik fókuszterülete Kelet-Afrika, fontosnak tartotta, hogy egy külön szekcióban szólaltassa meg azokat a szakértőket, akik kutatásaikban az afrikai válságok megoldási lehetőségeivel foglalkoznak.

Ezek sorában elsőként Janet Mangera jelentkezett be Nairobiból, aki közel tíz évet dolgozott a kenyai Caritasnál, majd pedig a nagyvárosi szegregátumok vízügyi és társadalmi felzárkóztatásával foglalkozott. A Natural Capital Trust (Természeti Tőke Tröszt), a Máltai Szeretetszolgálat egyik kenyai partnerszervezetének igazgatója előadását a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal 2021-ben indított repatriációs programnak szentelte.

A kenyai nyomortelepekről való elköltözést támogató program abból a célból indult, hogy a legnagyobb afrikai nyomornegyed, Kibera lakói közül ötven család visszatérhessen vidéki származási helyére, és ott vállalkozást indítva biztosított legyen a megélhetése, és egyben megszakítsa azt az ördögi kört, ami a vidéki térségekből a nagyvárosokba való beáramlással, ennek révén a nyomornegyedekbe történő beragadással kialakult.

Az előadók sorában találtuk Marsai Viktor Afrika-kutatót, a Migrációkutató Intézet vezetőjét, aki a szomáliai Anti-al-Shabaab offenzíváról tartott előadást. Mint hallottuk, a kelet-afrikai országban az al-Shaabab radikális iszlamista csoporttal való küzdelem Galmudug and Hirshabelle föderációs államokban egyre sikeresebb, az ország déli és középső területein 70 települést vissza tudtak foglalni a szélsőséges szervezettől – ugyanakkor az egyensúly megtartásához elengedhetetlenül szükséges lenne a nemzetközi közösség segélyezési tevékenységének erősítése ebben a régióban.

A szekció harmadik előadója, Bárkányi Péter, a Széchenyi István Egyetem PhD hallgatója Vasa Lászlóval, a Budapesti Metropolitan Egyetem Tudományos és Innovációs rektorhelyettesével közös előadásában pedig azt vizsgálta, hogy a közép-ázsiai országok milyen segélyezési politikát alakítottak ki az afrikai térséggel kapcsolatban, miért éri meg nekik ebbe a régióba invesztálni és hogy milyen korlátai lehetnek a további terjeszkedésnek.

Az online szekcióra a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Pécsi Tudományegyetem Politikatudományi és Nemzetközi Tanulmányok Tanszéke részeként működő Afrika Kutatóközpont közötti együttműködés keretében került sor. A kooperáció célja, hogy összekapcsolja a terepi jelenlétet, tapasztalati tudást és a tudományos kutatómunkát, ami kölcsönösen serkentőleg hat a két intézmény munkájára, miközben gazdagodik a szubszaharai Afrikával kapcsolatos magyar tudásbázis.Az együttműködés keretében több tudományos konferencia, előadássorozat valósult meg a múltban is.