A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2021-ben 50 családra kiterjedő repatriációs program megvalósításába kezdett Kenyában, amelynek keretében az ország – egyben a kontinens – legnagyobb nyomornegyedéből, Kiberából segít visszaköltözni vidéki otthonaikba a legrászorultabbaknak. A megélhetés biztosítása érdekében pedig képzésekkel és anyagilag támogatja a résztvevők vállalkozási ötleteinek megvalósítását.

2023. elejére mind az ötven család visszaköltözhetett vidéki otthonába és elkezdhette üzleti tevékenységét. A program fontos társadalmi probléma kezelésére irányul, ugyanis az emberek döntő többsége az iskola befejeztével a nagyvárosokba – elsősorban a fővárosba, Nairobiba – megy, hogy szerencsét próbáljon. Ám ott, megfizethető lakások hiányában nyomornegyedekben kénytelenek élni, az előzetes várakozásokkal ellentétben stabil munkalehetőségek pedig nincsenek, így akár több évtizedre is a nyomornegyedben ragadnak.

Ezen a tendencián igyekszik változtatni a Máltai Szeretetszolgálat fejlesztési programja, ami vidéken kíván munkalehetőséget, stabil megélhetést biztosítani a résztvevőknek az önfoglalkoztatás, egyéni vállalkozások beindítása révén.

Az ilyen jellegű segítségnyújtással kapcsolatos igényt jól jelzi, hogy a programról  több alkalommal is tudósítottak a kenyai országos tévécsatornák műsoraiban, híradásaikban, ahol nem csak az érintettek, hanem a helyi közigazgatás szereplői és szakemberek is elismerően nyilatkoztak róla.

Néhány napja pedig dr. Janet Mangera, a Máltai Szeretetszolgálat helyi partnerének, a Natural Capital Trust nevű, társadalmi egyenlőtlenségek csökkentését célzó civil szervezet vezetője WIRE Legends and Leaders díjat kapott a repatriációs program által elért társadalmi hatás elismeréseként. A Nők Az Ingatlanpiacon (WIRE – Women In Real Estate) nevű szervezet a nők szerepének előmozdítására törekszik az épített környezetben. Legends and Leaders, azaz Legendák és Vezetők elnevezésű díjukkal célul tűzték ki, hogy olyan nőket tüntessenek ki, akik az épített környezetre hatást gyakorolnak az akadémiai szférában, társadalmi ügyek tekintetében vagy a kutatói szférában.