2021-ben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat repatriációs programot indított Afrika egyik legnagyobb nyomornegyedében, a kenyai Kiberában, melynek keretében a telep legszegényebb részeiről 50 családnak segítenek visszaköltözni vidéki otthonaikba. A komplex program fontos része a foglalkoztatási, megélhetési elem, ami nélkül nem lehetne sikeres, tartós a visszaköltözés. Vidéken ugyanis nagyon korlátozottak a lehetőségek, ezért az érintettek kivétel nélkül azért hagyták el otthonaikat és költöztek be a fővárosba, hogy munkát találjanak.

Ebből fakadóan, a falusi térségbe való visszatérés esetén a boldogulás legreálisabb eshetősége az önfoglalkoztatás, saját vállalkozás indítása. Ennek érdekében a program keretében a kiválasztott résztvevők egy négynapos tréningen vettek részt, ahol egyrészt a felkészítés keretében pszichoszociális támogatást kaptak. Ugyanis a faluba történő tartós visszaköltözéssel járó környezetváltozás számottevő stresszt eredményez, még akkor is, ha az érintettek rendszeresen jártak haza.

Másrészt, a képzés további részeként a sikeres üzleti vállalkozáshoz szükséges ismeretanyagot sajátíthattak el, a piackutatástól kezdve az üzleti lehetőségek értékelésén át a könyvelésig. A négynapos képzés végére az érintetteknek üzleti tervet kellett készítenie, amit a program szakmai vezetése értékelt, szüksége esetén az érintettekkel átbeszélt és finomhangolt.

A program további részeként megkezdődtek az átköltözésre való előkészületek, a különböző ütemek időpontjainak korvonalazása.