A 2010-es évek eseményei a Közel-Keleten a térség egy államát sem hagyták érintetlenül. A 2010-ben kezdődő arab tavasz a Közel-Kelet egyik legbékésebb és legbefogadóbb országára, Jordániára is jelentős hatást gyakorolt. A térség geopolitikai eseményei olyan migrációs mozgásokat eredményeztek, melyek következtében mára közel 1 millió menekült él az ország menekülttáboraiban, és azokon kívül.

A Jordániában élő menekültek többsége Szíriából érkezezett.

A 2010-es évek eseményei a Közel-Keleten a térség egy államát sem hagyták érintetlenül. Mint ismert, a 11 éve zajló háború a szír társadalomban hatalmas pusztításokat vitt végbe. A harcok egész városokat tettek a földdel egyenlővé, megsemmisítve nem csak az épületállományt – otthonokat, iskolákat, kórházakat –, hanem az alapvető infrastrukturális rendszereket is. 2011 óta körülbelül félmillióan veszítették életüket vagy tűntek el. A háborút megelőzően 22 milliós szír lakosság több mint fele kényszerült elhagyni otthonát.
A Nemzetközi Vöröskereszt becslése szerint ma a lakosság 80%-a él a szegénységi küszöb alatt. 12 millió ember küzd azért, hogy meglegyen a mindennapi betevő falatja, félmillió gyermek pedig krónikusan alultáplált. Jellemző az üzemanyaghiány, és az áramszolgáltatás szinte teljesen leállt – az elektromos hálózat 70%-a ugyanis megrongálódott.
Összeomlott az egészségügyi rendszer is: a kórházak ellen mért támadásokban 923 egészségügyi dolgozó veszítette életét, a korábbi munkaerő állomány 70%-a pedig elhagyta az országot. Mára csak a kórházak fele működik.ért támadásokban 923 egészségügyi dolgozó veszítette életét, a korábbi munkaerő állomány 70%-a pedig elhagyta az országot. Mára csak a kórházak fele működik.

Szíriát mintegy 5,5 millió ember hagyta el, akik elsősorban a környező országokba – elsősorban Libanonba, Irakba, Törökországba és Jordániába – távoztak.

Ennél fogva az egy magyarországnyi lakossal rendelkező Jordánia pár év alatt egymillió szíriai menekültet volt kénytelen befogadni. A hazájukat elhagyók kisebb része – egyötöde – él menekülttáborokban, sokkal többen azonban a szervezett segítséget nélkülözve, az országban szétszórtan találtak átmeneti hajlékra.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat, amely évtizedek óta végez humanitárius munkát a térségben, és 2012 óta tevékenységét a menekültek és migránsok helyben segítő támogatására fókuszálja, mindezeket figyelembe véve Jordániában egy több elemből álló komplex egészségügyi projektet kezdeményezett a Szíriából érkezettek és a helyi jordán lakosság ellátására a Külgazdasági és Külügyminisztérium által működtetett Hungary Helps program segítségével.

Egymásra épülő egészségügyi programunkban egyrészt mozgó orvosi rendelővel járva segítjük a nem formális területeken élők egészségügyi ellátását. A kórházaktól, szakrendelőktől távol élők a mobil rendelővé átalakított mentőautóban egészségügyi alapellátásban részesülhetnek, és mód van alapvető orvosi laboratóriumi vizsgálatok lefolytatására, valamint az életfunkciók (pl. EKG) vizsgálatára is. A mozgó orvosi rendelő megkönnyíti a lakosság legkiszolgáltatottabb csoportjainak, a gyermekeknek, az anyáknak és az időseknek az ellátáshoz való hozzáférését, lehetővé téve az orvosi csapat számára, hogy elérje a mezőgazdasági területeket, a vidéki falvakat és a városi perifériákat, így olyan emberek számára nyújt orvosi ellátást, akik másképpen nem jutnak el kórházba.

A mobil orvosi egység Észak-Jordániában évente 10-12 ezer gyermeket lát el ingyenesen, figyelembe véve a helyi lakosság igényeit és kultúráját.

A projekt második elemeként Ammanban a Máltai Szeretetszolgálat három intézményben (Elderly Care Centre with Mme Haifa Al Bashir, King Hussein Medical Centre és Our Lady of Peace Center) szakorvosi ellátást nyújt a kivizsgálásra szorulóknak.

Az egészségügyi segélyprogram helyi partnerei, a Szuverén Máltai Lovagrend jordániai nagykövetsége és a Caritas Jordan gondoskodnak arról, hogy a kiskorúak kiemelt figyelmet kapjanak, számukra ortopédiai, rehabilitációs és ideggyógyászati-pszichiátriai szakvizsgálatok és kezelések váltak elérhetővé.

Akik pedig tartósabb ellátásra szorulnak – mint az idősebbek és sérülékeny célcsoportok –, azok pszichoszociális és célirányos, krónikus betegségeket kezelő szakorvosi támogatásban részesülnek.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Külgazdasági és Külügyminisztérium által működtetett Hungary Helps segítségével az egészségügyi projekteken keresztül így két országban is támogatja a rászorulókat: egyrészt segít Jordánia terheit enyhíteni a menekültválságban, ellátást nyújtva a rosszabb infrastrukturális körülmények között élő jordán lakosságnak is,  másrészt gondot visel Szíria állampolgárairól is.