Afrika számos országában, így Kenyában is óriási problémát okoz vidéken a munkalehetőségek hiánya. Ennek eredményeként a helyi lakosok nagy százaléka költözik be a városokba – leginkább a fővárosba – annak reményében, hogy ott majd talál munkát. A lakáshiány miatti magas bérleti díjak következtében legtöbbjük viszont csak nyomornegyedben tud magának egy alig 10 négyzetméteres hajlékot kivenni. Egy 2021 júliusában, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által végzett terepkutatás kimutatta, hogy az itteniek jelentős hányada vissza szeretne térni vidéki otthonába, amikor összegyűjt elég pénzt ahhoz, hogy ott boldogulni tudjon.

Ebben a helyzetben kíván segítő kezet nyújtani a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, ami tavaly indított repatriációs programot Kenyában. A program keretében Afrika legnagyobb nyomornegyedéből, Kiberából segít 50 családnak visszaköltözni vidéki otthonába. Tartós boldogulásuk érdekében pedig képzéssel  és eszközökkel, pénzügyi forrásokkal segít üzleti elképzeléseik megvalósításában.

A komplex program fordulópontjához érkezett, nyár végétől ugyanis megkezdődött a családok visszaköltözése.

A kedvezményezettek nem egy időben, hanem 2022 végéig több ütemben költöznek át. Az első buszok útnak indítása ünnepélyes keretek között zajlott, amin részt vett a Szeretetszolgálat helyi partnere, a Natural Capital Trust, Kibera érintett negyedeinek adminisztratív vezetősége, valamint a programban résztvevő összes család.

Ezzel a program új szakaszba lépett: fokozatosan megkezdődik a családok új környezetbe való adaptálódása, üzleti elképzeléseik megvalósítása.