Szanitációs központ létesítése Kibera nyomortelepen – Nairobi

HÁTTÉR

A kontinens egyik legnagyobb, de mindenképpen legismertebb szegregátuma Kenya fővárosában található. A nyomor világhírű példájává vált Kiberában az állandó szolgálatot adó nemzetközi segélyszervezetek becslése szerint csak ott körülbelül egy millióan lehetnek. Mosakodási és az alapvető higiénés lehetőségek a telepeken nincsenek; az ott élők szükségleteiket pléhfallal takart gödröknél végzik, amelyek közül egyet átlagosan 300-an használnak. Gyakori megoldás még, az úgynevezett ,,flying toilet”, amelynek során a biológiai hulladékkal megtelt zacskókat egyszerűen eldobálják.

Mindezek hatására súlyos egészségügyi krízis alakult ki, aminek következtében a gyermekek negyven százaléka nem éri meg az öt éves kort. Az alapvető higiénés szolgáltatásokon kívül az élet alapvető elemét is nélkülözni kénytelenek az itt élők: a telepeken ugyanis nincs vezetékes ivóvíz. A lakókban piacot látó illegális csoportok, kartelekbe szerveződve lopják el a városi vízművek rendszeréből a víz hetven százalékát, majd továbbvezetve értékesítik újra magasan a piaci ár felett.

PROGRAMADATOK

IDŐTARTAM

2011-2012

TÁMOGATÓK

Fővárosi Vízművek

PARTNEREK

Maji Na Ufanisi és a városi tanács szervezetei

KÖLTSÉGVETÉS

10 000 000 Ft

CÉLJAINK

Programunkban olyan épített központot kívántunk létrehozni, amely maximálisan a helyi közösség érdekeit szolgálva kínál komplex higiéniai szolgáltatásokat az itt élőknek, különös tekintettel a legveszélyeztetettebbeknek: a gyermekeknek, anyáknak és időseknek. Központunk kőépület, integrált részekkel, amelyet a helyi közösség működtet – így ez maradandó és a közösség érdekeit szem előtt tartó szolgáltatás. Hatását tekintve a nyomortelep több ezer lakója számára nyújt elérhető tiszta vízvételi, és mosakodási lehetőséget. Továbbá a biológiai hulladék elvezetésével pedig a központ – az itt élők életkörülményeinek és egészségi állapotának direkt javítása mellett – nagymértékben hozzájárul a terület fertőzöttségének csökkentéséhez.

HOGYAN SEGÍTÜNK

A helyi közösség hosszú ideje várt egy ehhez hasonló központ felépítésére. A létesítmény a lakosság széles rétege számára biztosít tisztaivóvíz-vételi lehetőséget, minden nap. A szanitációs központ hat illemhelyet és hat zuhanyzóblokkot tartalmaz, amivel egyedüli lehetőség nyílik az itt élők számára, hogy kulturált körülmények között mosakodhassanak.

A központhoz tartozó csatornarendszer révén nagymértékben csökkentjük a környezet fertőzöttségét, hozzájárulunk a telep terheltségének mérsékléséhez. A felépítményhez tartozó nagy kapacitású esővízgyűjtő tartályokkal pedig környezettudatos és gazdaságos módon tudunk vizet raktározni további felhasználásra.

GALÉRIA

A program képekben

© 2024 Minden jog fenntartva! Magyar Máltai Szeretetszolgálat Az Év Honlapja Minőségi Díj 2021Az oldalt pro bono készítetteAz honlapon közölt tartalmak, képi és írásos elemek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és azok készítőinek szellemi termékei és tulajdonát képezik. Átvetelük, újra közlésük, további felhasználásuk egyéb célokra, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat előzetes engedélye, hozzájárulása nélkül etikátlan és nem megengedett. Ez a nyilatkozat a szerzői jogról szóló törvényben foglaltak szerint tiltó nyilatkozatnak minősül. A 2017. évi LXXVI. törvény alapján a Magyar Máltai Szeretetszolgálat külföldről támogatott szervezetnek minősül.