„Segíteni csak jól szabad!” vallja a Máltai Szeretetszolgálat, amivel összhangban nemzetközi szakmai tevékenységéhez kapcsolódó kutatásokat is folytat egyrészt fejlesztései hatásának mérésére, másrészt a terep alaposabb megismerése végett.  Az afrikai kontinensen elsősorban a keleti régió három országában, Kenyában, Ugandában és Tanzániában van jelen nagyvárosi nyomornegyedekhez kapcsolódó projektekkel.

Napokban a Social Sciences nevű angol nyelvű svájci tudományos folyóiratban megjelent publikációban a Máltai Szeretetszolgálat egyik kenyai partnerével, Edward Kairuval, valamint a Pécsi Tudományegyetem Politikatudományi és Nemzetközi Tanulmányok Tanszéke részeként működő Afrika Kutatóközponttal együttműködésben Kenya három nagyvárosi nyomornegyedében – Kibera, Mathare (Nairobi), Bangaldesh (Mombasa) – a COVID-19 járvány kezelése érdekében 29 civil szervezet által folytatott tevékenységeket vizsgálta. A kutatás beazonosította azokat a hiányosságokat, amiket az elemzett civil szervezetek nem fedtek le, továbbá ezek alapján ajánlásokat fogalmazott meg egy hatékonyabb járványkezelés érdekében.

A kutatás során azt találtuk, hogy a COVID járvány kezelésével kapcsolatos beavatkozások során a nem-kormányzati szervezetek egyik legnagyobb nehézsége a kormányzati szereplők lassú reakciójából adódott: mivel az állami szereplők nem léptek időben, a nyomornegyedlakók a civil szervezetektől vártak segítséget, akik véges kapacitásai, anyagi lehetőségei nem tudták kielégíteni a felmerülő igényeket. Ám a szervezetek közti koordináció hiányában a beavatkozások nem tudtak maximális hatékonysággal működni, esetenként párhuzamos kapacitások jellemezték őket. A legszegényebb városlakókat tömörítő szegénynegyedekben nem lehetett maradéktalanul betartani a járvánnyal kapcsolatos előírásokat – kézmosás, maszk viselés stb. – mert ehhez sok esetben nem volt meg a szükséges infrastruktúra, vagy az emberek nem engedhettek meg maguknak ilyen plusz kiadásokat. A tanulmány IDE kattintva olvasható el.

A kutatás eredményeiről korábbi publikáció a PLOS ONE nemzetközi szakfolyóiratban jelent meg, amiben a COVID járvány nyomornegyedlakók megélhetésére gyakorolt hatásait vizsgáltuk. A komplex kutatás, valamint azok eredményeit bemutató publikációk a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Pécsi Tudományegyetem Afrika Kutatóközpontjának 2018 óta tartó együttműködése keretében valósult meg.

További publikációink, szakmai anyagaink honlapunk Tudástárából, E-könyvtár néven érhetők el.