Az Afrikai Egységszervezet, mai nevén az Afrikai Unió hat évtizeddel ezelőtti megalakulásához kötődően május 25.  Afrika napja, amikor a kontinens országairól, sokszínű kultúrájáról emlékeznek világszerte. Ennek apropóján a Szívemben Született Afrika Egyesület idén is egész napos szakmai, kulturális rendezvénnyel készült.

A délelőtt a kontinensen tevékenykedő civil szervezetek, szakmai szereplők számára nyújtott platformot a tapasztalataik megosztására, termékeny párbeszédre, a délután során pedig az Afrika iránt érdeklődők számára voltak változatos kulturális programok.

Az eseményt Azbej Tristan az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár nyitotta meg, aki a Hungary Helps Ügynökségben az elmúlt egy évben bekövetkezett fontos változásokról számolt be, valamint bíztatta az Afrikában tevékenykedő civil szervezeteket az Ügynökséggel való nyitott párbeszédre, szorosabb szakmai együttműködésre. Nevesítette továbbá a Hungary Helps földrajzi és tematikus fókuszait: az Ügynökség elsősorban Nyugat, Közép- és Kelet-Afrika országaira fókuszálva humanitárius – fejlesztési – békeépítési projektek megvalósítását igyekszik elősegíteni, amik a humanitárius szükségletekre reagálnak, hozzájárulnak az emberek tartós jólétéhez, miközben támogatják a békés együttélést.

Ezt követően különböző témakörök mentén szakmai kerekasztal-beszélgetésekre került sor. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat az afrikai vízügyi és higiéniai helyzetet, valamint ennek életminőségre és közegészségügyre gyakorolt hatását tárgyaló kerekasztalon vett részt, aminek tagja volt még dr. Horváth Zoltán, a Pure Life Alapítvány kuratóriumának tagja, valamint dr. Farkas Ferenc Balázs infektológus rezidens, a Szívemben Született Afrika Egyesület egészségügyi programfelelőse.

A Szeretetszolgálat Kelet-Afrikában több mint egy évtizede van jelen nagyvárosi szegénytelepeken komplex vízügyi és higiéniás fejlesztésekkel, így  a beszélgetés során mélyreható szakmai tapasztalatra támaszkodhatott. A szervezet jelenleg Afrika legnagyobb nyomornegyedében, Kiberában egy iskola fejlesztését végzi, aminek keretében kutat fúr, felújítja és kibővíti a vizesblokkokat, WC-ket, és higiéniával kapcsolatos képzéseket is szervez az iskola diákjai számára. A panelbeszélgetésen a víz hozzáférhetőségéről, annak közegészségügyi, közhigiénés hatásairól, fenntartható szanitációs fejlesztések mikéntjéről beszélgettek a szakemberek.

A rendezvényre látogatók a délelőtt során hallhattak előadást továbbá az afrikai oktatási helyzetről, Magyarország és Afrika oktatásügyi kapcsolatairól, valamint a nők helyzetéről Afrikában. A kerekasztal-beszélgetéseket követően a hallgatóság csoportos beszélgetés során reflektálhatott, vitathatta meg az elhangzottakat. A konferencia tehát vitális szakmai párbeszédnek biztosított termékeny táptalaj.