Palesztinában, Betlehemben lévő Szent Család Kórházat 1882-ben alapították.  Felújításával és működtetésével 1989-ben a Szuverén Máltai Lovagrendet bízták meg. A munkálatok befejeztével, egy évvel később a létesítmény egy 28 ágyas szülészetként nyitotta újra kapuit. Üzemeltetését azóta is a Lovagrend, valamint annak Francia Szövetsége végzi. A kórház az évek során folyamatosan bővült, fejlődött, mára a térség legjelentősebb szülészeti központjává vált, ami Betlehem és a környező települések lakóit látja el magas színvonalú egészségügyi szolgáltatásokkal. Egyedülálló módon rendelkezik újszülött intenzív osztállyal, valamint terhességi diabétesz szűrés, radiológia és gyógyszertár is működik a kórházban. 1990-es újranyitása óta több mint 80 000 újszülött jött világra az intézmény falai között.

A kórház a helyben nyújtott egészségügyi szolgáltatások mellett mobil oktatási és szűrő programokat is folytat – az Egészségügyi Minisztériummal és az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalával együttműködésben –, melyek során Ciszjordánia vidéki térségeiben élő nők számára biztosítanak szülés előtti és utáni konzultációt.

Ám a COVID-19 járvány óriási kihívás elé állította a világ egészségügyi intézményeit, így a Szent Család Kórházat is. Nem csak a terhelés fokozódott, de a hangsúlyok is változtak: sok helyen a szakrendelést a COVID-betegek ellátására állították át. Ráadásul a feszült politikai helyzet miatti gazdasági hanyatlás a kórház szolgáltatásai iránti igényt amúgy is fokozta a térségben, amit a pandémia tovább súlyosbított.

Annak érdekében, hogy a betlehemi Máltai Szent Család kórház szembe tudjon szállni a COVID-19 járvánnyal, megfelelőképpen el tudja látni a régió lakosait, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat lélegeztetőgépeket küldött intenzív osztályára. A két berendezés közül az egyik felnőttek, a másik pedig gyermekek ellátására alkalmas.