Jelzőrendszeres házi gondozás bevezetése Szerbiában

HÁTTÉR

A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás a saját otthonukban élő, egészségi állapotuk és szociális helyzetük miatt rászoruló, a segélyhívó készülék megfelelő használatára képes időskorú vagy fogyatékos személyek, illetve pszichiátriai betegek részére az önálló életvitel fenntartása mellett felmerülő krízishelyzetek elhárítása céljából nyújtott ellátás. A segélyhívó nyakban hordható, egy oldalú kommunikációra alkalmas készülék. A távoli gondozók a segélyhívást követően érkeznek helyszínére; megteszik a szükséges intézkedéseket, illetve további egészségügyi vagy szociális ellátást kezdeményeznek.

A jelzőrendszeres házi segítségnyújtást a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezette be Magyarországon. Az otthonukban élő időseknek nyújtunk a nap 24 órájában biztonságot és állandó szakszerű felügyeletet a különböző vészhelyzetek kiküszöbölésére. Az ellátás folyamatos készenléti rendszerben működik. Segélyhívás esetén az ügyeletes gondozó haladéktalanul megjelenik a helyszínen, a felmerült probléma megoldása érdekében azonnal intézkedik, szükség esetén egészségügyi ellátást kezdeményez – orvosi ügyelet, mentőszolgálat értesítése.

PROGRAMADATOK

IDŐTARTAM

2016 – 2016

TÁMOGATÓK

Emberi Erőforrások Minisztériuma, adományok

PARTNEREK

Caritas Zrenjanin

KÖLTSÉGVETÉS

3 000 000 Ft

CÉLJAINK

A szociális ellátás rendszerének fejlődése során a hangsúly az intézményekről egyre inkább a személyes szükségletek kielégítésének rugalmas és olcsó módszereire helyeződik át. Az idős emberek többnyire saját lakásukban érzik jól magukat és csak végső esetben költöznek bentlakásos otthonba. Humánusabb és olcsóbb, ha az aktuális állapotuk alapján szükséges ellátást mobil szolgáltatások igénybevételével kaphatják meg. Hazánkban ez a gondolkodás már természetes. Az Unióhoz csatlakozni készülő Szerbiában a szociális ellátó rendszer átalakítása nemrég kezdődött meg, ezt a folyamatot kívánja támogatni a projekt, a jelzőrendszeres házi gondozás bevezetése.

Jelzőrendszeres házi gondozás megvalósítása, saját otthonukban élő, egészségi állapotuk és szociális helyzetük miatt rászoruló időskorú vagy fogyatékos személyek részére, annak érdekében, hogy krízishelyzetben a lakásukban felszerelt riasztó berendezéssel a nap 24 órájában segítséget hívhassanak. Ez biztonságot jelent számukra, és így a saját lakásukban önálló életvitelt folytathatnak.

HOGYAN SEGÍTÜNK

2016-ban Kikindán az Idősek Otthonában üzembe helyeztük a jelzőrendszeres házi gondozás 24 órában működő diszpécserközpontját. Ide érkeznek a segélykérések és innen történik az ügyeletes gondozók riasztása. Betanítottuk a kezelő személyzetet: Halászné Józsa Gabriella, a Szeretetszolgálat budapesti jelzőrendszeres házi gondozó intézményének vezetője és Bidlek István, a berendezést gyártó Elektromont Kft. szakértője tartott tréninget a gondozó nővérek számára.

A program lezártát követően konferencia keretében osztották meg egymással a résztvevők tapasztalataikat. A magyar Külgazdasági é s Külügyminisztérium által támogatott projekt záró események a kísérleti időszakot értékelték a felek. A Püspökségi Caritas kibővített tevékenysége keretében eleinte a fontos tudnivalókat sajátították el a nővérek, majd ez év áprilisa óta kísérleti jelleggel megkezdődött a folyamat. A nővérek közül négyen vállalták az ügyeletet, ők is elmondták fél év távlatában a tapasztalataikat. Eddig 20 szerkezettel rendelkeznek, a gondozottaknak ki is osztották a karkötőhöz hasonló készüléket, és mint hangsúlyozták, igény szerint újabbak beszerzésére is sor kerülhet. A szakmai napon jelen volt a készülékeket gyártó cég vezetője is, aki az újításokról is szólt.

GALÉRIA

A program képekben

© 2024 Minden jog fenntartva! Magyar Máltai Szeretetszolgálat Az Év Honlapja Minőségi Díj 2021Az oldalt pro bono készítetteAz honlapon közölt tartalmak, képi és írásos elemek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és azok készítőinek szellemi termékei és tulajdonát képezik. Átvetelük, újra közlésük, további felhasználásuk egyéb célokra, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat előzetes engedélye, hozzájárulása nélkül etikátlan és nem megengedett. Ez a nyilatkozat a szerzői jogról szóló törvényben foglaltak szerint tiltó nyilatkozatnak minősül. A 2017. évi LXXVI. törvény alapján a Magyar Máltai Szeretetszolgálat külföldről támogatott szervezetnek minősül.