Túrázás jótékonysággal kárpátaljai családokért

HÁTTÉR

Átlagosan húsz-harminc terepjáróval indul minden év október utolsó hétvégéjén a Szeretetszolgálat Kárpátalja Karitatív Túra és Verseny elnevezésű autós eseménye, ami 2020-ban nyolcadik alkalommal kapcsolta össze a hegyi terepen zajló versenyt egy jótékonysági akcióval. Ez utóbbi évek óta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat koordinálásával zajlik.

2018-ban a técsői római katolikus plébániára, illetve a mellette működő gyermekotthonba érkezett meg az autókban szállított jelentős mennyiségű adomány. 2019-ben Huszt, Técső, Aknaszlatina településekre is vittek ajándékot a túrázók, de a fő cél az utolsó magyar települések felkeresése volt, a legtöbb adományt a rahói járásban, főként Kőrősmezőn s a környéki településeken élőknek adták át. A szervezők elmondták, a magyar lakta területek közül a Kárpátalján élő családoknak és idős embereknek van a legnagyobb szüksége nem csak a tárgyi adományokra és az anyagi segítségre, de arra is, hogy érezzék, van kire számítaniuk.

PROGRAMADATOK

IDŐTARTAM

Minden évben

TÁMOGATÓK

Önálló program

PARTNEREK

Ázsia-túra – Ázsia-race

KÖLTSÉGVETÉS

5 000 000 Ft

CÉLJAINK

A Karitatív Kárpátalja Túra és Verseny célja, hogy a résztvevők által felajánlott adományokkal segítsék a szegénységben élő kárpátaljai magyar közösségeket. A jótékonysági akció koordinálását a Magyar Máltai Szeretetszolgálat végzi.

A kezdeményezés az Ázsia-túra szervezőitől indult, akik évekkel ezelőtt a magyarság  határon túli emlékhelyeire indított túrák során figyeltek fel a kárpátaljai kistelepüléseken élő emberek szegénységére, és akkor határozták el, hogy az oda induló túrákra és versenyekre adományokkal megtöltött autókkal mennek ki. A karitatív kezdeményezéssel több segítő szervezetet is megkerestek, így lett partnerük a Kárpátalján évtizedek óta tevékenykedő Magyar Máltai Szeretetszolgálat mellett a Segítőkéz Alapítvány, a Határok Nélküli Gyógyításért Nonprofit Kft. és a Finnamed Klinika.

HOGYAN SEGÍTÜNK

Az évek során Aknaszlatina, Szolyva, Huszt és a Munkács környéki kistelepülések mellett Técsőre is megérkezett a terepjárós közösség felajánlása, amely a részt vevő autósok egyéni adományaiból állt össze. Técsőn az autósok személyesen adták át ajándékaikat a plébánián és a gyermekotthonban.

2019-ben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségével, támogatásával, és előzetes szervezése által adományokat vittek kárpátaljai iskolának: tanszereket, füzeteket, fejlesztő eszközöket, tartós élelmiszereket, és az oda járó gyermekeknek lábbeliket, téli ruhákat, használati eszközöket, felszereléseket. Az autósok Mikuják László esperessel egyeztetve tudták összeállítani az adományokat úgy, hogy az kerüljön a csomagtartóba, amire a legnagyobb szüksége a családoknak és az iskolának.

GALÉRIA

A program képekben

© 2023 Minden jog fenntartva! Magyar Máltai Szeretetszolgálat Az Év Honlapja Minőségi Díj 2021Az oldalt pro bono készítetteAz honlapon közölt tartalmak, képi és írásos elemek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és azok készítőinek szellemi termékei és tulajdonát képezik. Átvetelük, újra közlésük, további felhasználásuk egyéb célokra, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat előzetes engedélye, hozzájárulása nélkül etikátlan és nem megengedett. Ez a nyilatkozat a szerzői jogról szóló törvényben foglaltak szerint tiltó nyilatkozatnak minősül. A 2017. évi LXXVI. törvény alapján a Magyar Máltai Szeretetszolgálat külföldről támogatott szervezetnek minősül.