Iskolakezdési támogatás Kárpátalján

HÁTTÉR

1991-ben, a Szovjetunió széthullásával vált függetlenné Ukrajna, ahol a közelmúltban kirobbant fegyveres konfliktus az ország területvesztését és máig megoldatlan fegyveres szembenállást eredményezett. Az ukrajnai konfliktus 2014 óta tart, miután a Krím-félsziget orosz annektálása után harcok robbantak ki Kelet-Ukrajnában az oroszbarát szeparatisták és az ukrán hadsereg tagjai között. A kelet-ukrajnai hadszíntéren azóta is változatos intenzitással folynak a harcok, ami következtében már több, mint 13 ezer ember vesztette életét.

A háború a közvetlen emberáldozatok és háborús pusztítás mellett az ország távolabbi területein élő lakosság életét is jelentősen megnehezítette a romló gazdasági körülmények révén. Az ukrán nemzeti valuta 2015. februárjában hirtelen sokat veszített értékéből, ami a nagycsaládosokat és az egyedül élő idős embereket hozta a legnehezebb helyzetbe. Több programot indítottunk az ott élők megsegítésére, ezek egyike volt az iskolakezdési támogatás.

PROGRAMADATOK

IDŐTARTAM

2015 – 2016

TÁMOGATÓK

Óbuda Önkormányzata, Jaguar

PARTNEREK

Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat

KÖLTSÉGVETÉS

5 500 000 Ft

CÉLJAINK

Az iskolaszerek megvásárlása komoly terhet jelent a családok számára, ezért a helyi előírásoknak és szokásoknak megfelelő iskolakezdési csomag adományozására dolgoztunk ki egy programot. Az első iskolai évet kezdő gyermeket nevelő családokat és néhány nagyobb általános iskola alsó tagozatos tanulóit támogattuk. Igyekeztünk Kárpátalján valamennyi gyermeket nevelő családnak segíteni az akcióval, ezért ez alkalommal nem vizsgáltuk a rászorultságot.

HOGYAN SEGÍTÜNK

Felvettük a kapcsolatot a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetséggel, amely kapcsolatban áll az összes iskolával, ahol magyarul tanulnak a gyermekek. A Szövetséggel együttműködve alakítottuk ki a csomag tartalmát, amelybe bekerültek munkafüzetek is. 2000 gyermek számára augusztusban vásároltuk meg helyi kereskedőknél a füzeteket, ceruzákat, ollót, festéket, ragasztót és egyéb kellékeket, amelyeket két napon keresztül csomagoltunk össze magyarországi és kárpátaljai önkéntesek közös munkájával Beregszászon testvérszervezetünk, a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat helyiségeiben. A 2000 csomag a Pedagógusszövetség segítségével eljutott 79 kárpátaljai településre, ahol magyar tannyelven tanulnak a gyerekek.

GALÉRIA

A program képekben

© 2023 Minden jog fenntartva! Magyar Máltai Szeretetszolgálat Az Év Honlapja Minőségi Díj 2021Az oldalt pro bono készítetteAz honlapon közölt tartalmak, képi és írásos elemek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és azok készítőinek szellemi termékei és tulajdonát képezik. Átvetelük, újra közlésük, további felhasználásuk egyéb célokra, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat előzetes engedélye, hozzájárulása nélkül etikátlan és nem megengedett. Ez a nyilatkozat a szerzői jogról szóló törvényben foglaltak szerint tiltó nyilatkozatnak minősül. A 2017. évi LXXVI. törvény alapján a Magyar Máltai Szeretetszolgálat külföldről támogatott szervezetnek minősül.