Menekültek ellátása a Vajdaságban

HÁTTÉR

2015 év végére a hazánkon áthaladó migránsok száma meghaladta a 400 000-et. Jóllehet Magyarország elsősorban a nyugat-balkáni útvonalon haladók egyik alkalmi állomása, úgynevezett tranzitország, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat mégis kiemelt feladatának tekintette, hogy ebben a történelmi, világméreteket öltő helyzetben a szükséget szenvedő emberek segítségére siessen. A keresztény elkötelezettségből fakadó gondoskodó figyelemmel kísérte az országon átvándorló tömegek mindennapjait, számos helyszínen egészségügyi és higiénés ellátással, élelemmel, ruhával várva a nélkülözők érkezését. A szolgálat 2015-ben hosszú hónapokon át, gyakran éjjel-nappal tartott, amikor pedig a szükség úgy kívánta, a határokon túl, Horvátországban, Szerbiában és Szlovéniában is aktív szerepet vállaltak a magyar máltai szervezet munkatársai és önkéntes segítői.

PROGRAMADATOK

IDŐTARTAM

2016 – 2021

TÁMOGATÓK

Emberi Erőforrások Minisztériuma, adományok

PARTNEREK

Szerbiai Bevándorlási Hivatal, Szabadkai Egyházmegyei Caritas

KÖLTSÉGVETÉS

20 000 000 Ft

CÉLJAINK

A magyar segélyszervezet a nemzetközi folyamatokba bekapcsolódva a kezdetektől részt vett a kárpát-medencei segélyezési folyamatokba, jelentős anyagi és humán erőforrásokat fordítva a feladat ellátására. A munka azonban sokszor nem formális keretek között zajlott, a hivatalos állami intézményeken kívül. Alkalmanként messze a befogadó állomásoktól és menekülttáboroktól, a ,,semmi közepén” egy búzamezőkben, vagy éppen lakott területeken, vonatpályaudvarokon, buszmegállókban, városi kül- és belterületeken. Ezek közül szakmai szempontból kiemelkedik a határok közötti, úgynevezett határnyiladékokban (köznapi nevén ,,senki földjén”) végzett segélyezési munka. Az ilyen területek alatt, két ország közötti határvonal mindkét oldalán kettő és fél méteres (alkalmanként szélesebb) sávot (valamint magát a határvonalat) értjük.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat célja a határnyiladékban, a Vajdaságban várakozó menekültek ellátása, szociális és egészségügyi szükségleteinek kiegészítő támogatása.

HOGYAN SEGÍTÜNK

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2016 nyarán párbeszédet kezdett a szerb kormány képviselőivel, hogy kétoldalú megállapodás születhessen humanitárius célok elérése érdekében. Együttműködési megállapodás létrehozását javasolta azzal a céllal, hogy segítse, támogassa a szerbiai folyamatokat a migránsok országon belüli ellátásával kapcsolatban. Elsődlegesen a szerb-magyar határszakasz területén, de az ország mélyebb területin is formális, nem formális részein egyaránt.

2016. december elsején együttműködési megállapodást írt alá a Szerbiában tartózkodó menekültek ellátásának javításáról a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a szerb kormány Belgrádban. Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke az MTI-nek Belgrádban azt hangsúlyozta, hogy ezzel a megállapodással közvetlenül segíthetik a menekülteket. Elsősorban egyszerű egészségügyi ellátást, élelmiszert, higiéniai szereket biztosítanak a menekült embereknek, és különösen figyelnek a gyerekekre és a családokra – tette hozzá.

Nenad Ivanisevic szerb szociálisügyi államtitkár kiemelte, hogy a megállapodást azért is támogatja a szerb kormány, mert így törvényes keretek között tevékenykedik a karitatív szervezet az országon belül. Hozzátette, hogy minden ilyen típusú segítséget szívesen fogad az ország. Az államtitkár kifejtette, hogy a Szerbiában tartózkodó mintegy hatezer migráns többsége a befogadóközpontokban tartózkodik, és azokat az embereket is igyekeznek erre rábeszélni, akik a hideg idő ellenére továbbra is a szabad ég alatt akarnak maradni. Elmondta, hogy a nyugat-balkáni ország hatezer bevándorló befogadására alkalmas szálláslehetőséget biztosít, és ezt a számot nem kívánják növelni. A szerződés aláírását követően elhangzott, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a humanitárius segély mellett tapasztalataival és tudásával különböző szociális programokat támogat elsősorban a vajdasági településeken.

GALÉRIA

A program képekben

© 2023 Minden jog fenntartva! Magyar Máltai Szeretetszolgálat Az Év Honlapja Minőségi Díj 2021Az oldalt pro bono készítetteAz honlapon közölt tartalmak, képi és írásos elemek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és azok készítőinek szellemi termékei és tulajdonát képezik. Átvetelük, újra közlésük, további felhasználásuk egyéb célokra, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat előzetes engedélye, hozzájárulása nélkül etikátlan és nem megengedett. Ez a nyilatkozat a szerzői jogról szóló törvényben foglaltak szerint tiltó nyilatkozatnak minősül. A 2017. évi LXXVI. törvény alapján a Magyar Máltai Szeretetszolgálat külföldről támogatott szervezetnek minősül.