Menekülteket segítő szolgálat Lampedusa szigetén

HÁTTÉR

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a C.I.S.O.M., az olaszországi Máltai segélyszervezet hosszú ideje működik együtt különböző segélyprogramok keretében. A Lampedusa szigetén zajló menekülteket segítő programban a magyar Máltaiak erejükhöz mérten segítik az olaszországi testvérszervezetnek, a C.I.S.O.M-nak a munkáját. Az olasz Máltaiak évek óta aktívan támogatják a lampedusai parti őrség, vízirendészet, katonaság és más menekülteket segítő szerv napi szolgálatát. Önkéntes és főállású orvosok, ápolók, laikus segítők működnek közre e különösen embertpróbáló munkában, amely hajón, helikopteren és szárazföldön egyaránt történik.

PROGRAMADATOK

IDŐTARTAM

2015 – 2016

TÁMOGATÓK

Saját forrás és adományok

PARTNEREK

C.I.S.O.M.

CÉLJAINK

A szolgálat az olaszországi parti őrség munkáját támogatja. Hajóin és helikopterein teljesítenek szolgálatot a Máltai orvosok, ápolók és laikus segítők, akik járőrözés során, a tengerben bajba jutott Észak-Afrikában útnak indult menekülteket segítik szárazföldre. Az egészségügyi szolgálat keretében a kihűlt, hideg vízben átfagyott embereket látják el, a speciális mentési ismeretekkel rendelkező önkéntesek közreműködnek a vízből való mentésben, a szárazföldön pedig az általános ellátásban segédkeznek a Máltaiak.

E hiánypótló munkát Ferenc pápa is a testvéri szeretet példájaként említette, amikor 2013-ban Lampedusa szigetén járt. ,,Kis csapat vagytok, de a szolidaritásról mutattok példát! Köszönöm!” – mondta a Szentatya.

HOGYAN SEGÍTÜNK

Az Észak-Afrikából érkező menekültek megsegítése a Földközi-tengeren nem a migrációban való támogató közreműködés. Az emberi szenvedés csökkentése, a testvéri szeretet gyakorlati megnyilvánulása ez, amely nem minősíti a migrációs döntés (az elindulás) hátterét. Nem bírálja annak okát, hanem (a Beteszda-fürdőnél történt gyógyítás képével élve) az emberi arc valóságos jele, amikor ,,amikor felkavarodik a víz.” E menekültek talán hibás, életveszélyes és felelőtlen döntést hoznak, amikor az embercsempész, kereskedő által üzemanyaggal csupán felig felöltött hajókkal útnak indulnak. Azonban ez megtörténik, az az élet valósága, amelyben segítőként nem lehet más dolgunk, mint megakadályozzuk, hogy a Földközi-tenger temetővé váljon.

GALÉRIA

A program képekben

© 2024 Minden jog fenntartva! Magyar Máltai Szeretetszolgálat Az Év Honlapja Minőségi Díj 2021Az oldalt pro bono készítetteAz honlapon közölt tartalmak, képi és írásos elemek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és azok készítőinek szellemi termékei és tulajdonát képezik. Átvetelük, újra közlésük, további felhasználásuk egyéb célokra, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat előzetes engedélye, hozzájárulása nélkül etikátlan és nem megengedett. Ez a nyilatkozat a szerzői jogról szóló törvényben foglaltak szerint tiltó nyilatkozatnak minősül. A 2017. évi LXXVI. törvény alapján a Magyar Máltai Szeretetszolgálat külföldről támogatott szervezetnek minősül.