Venezulai magyarokat segítő program

HÁTTÉR

Venezuela 2012 óta tartó, komoly és drámai helyzetet eredményező válsága napjainkra polgárháborúhoz közeli helyzetbe taszította az országot. A gazdasági és politikai válság hatására az ország magyar ajkú lakosságának jelentős része, a többségi társadalomhoz hasonlóan, súlyos és alapvető hiányokkal küzd: gyógyszerek, kötszerek nem elérhetőek, vagy csak az ország legtehetősebbjei számára. A szélsőbaloldali kormányzás alatt kialakult politikai és gazdasági válság mára az összeomlás szélére sodorta az országot. A rezsim hatalomban maradását manipulált választásokkal, alamizsna-politikával és a megfélemlítés eszközeivel tartja fenn Maduro elnök, akinek újbóli megválasztása okán érdemi változás, irányváltás az országban nem várható. Jóllehet a nemzetközi közösség elszigetelő politikát folytat, de ennek hatása a rezsim önvédelmi reflexei, megelőző képessége, és még meglévő támogató bázisa miatt csak hosszabb távon lehet eredményes.

PROJEKTADATOK

IDŐTARTAM

2018 – 2021

TÁMOGATÓK

Magyarország kormánya

KÖLTSÉGVETÉS

CÉLJAINK

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat, hazánk kormányának megbízásából, a kilátástalannak tűnő venezuelai helyzetből kíván kiutat teremteni a bajba jutott és segítséget kérő magyaroknak, magyar gyökerekkel rendelkező családoknak.

Segítjük őket helyben gyógyszerekkel, egészségügyi és más eszközökkel. Ezek a segélyek itt a szó szoros értelemben a mindennapi túlélést jelentik számukra, ugyanis a gyógyszerek, élelmiszerek elérhetetlenné váltak, vagy a súlyos infláció következtében áruk megfizethetetlen.

A hazatérő, visszatérést választó magyarok számára ezenfelül integrációs és pszichoszociális támogatást nyújtunk a magyarországi újrakezdéshez. Ahogy mondani szoktuk, ,,mi nem csak TAJ számokat kezelünk”: ahány ügyfél, annyi probléma. Egy élet újrakezdése nem csak hatalmas feladat, de annál nagyobb felelősség is, hiszen ezen honfitársaink két bőrönddel hagyják hátra korábban felépített életüket…

HOGYAN SEGÍTÜNK

A segítség itt is csak nagyon érzékeny és körültekintő szociális munka révén valósulhat meg. A program során a Szeretetszolgálat komplex módon támogatja az érintettek Magyarországra történő beutazását és letelepedését. Ez a honosításban, állampolgársági ügyintézésben való közreműködés mellett a hazánkban történő tartós életvitel megkezdésének segítését jelenti. A program időszakára lakhatást biztosítunk, nyelvi képzést, a munkaerőpiaci integráció folyamatához mentorációt, a társadalmi integráció érdekében mentorokat, mentálhigiénés szakembereket biztosítunk.

GALÉRIA

A projekt képekben

© 2023 Minden jog fenntartva! Magyar Máltai Szeretetszolgálat Az Év Honlapja Minőségi Díj 2021Az oldalt pro bono készítetteAz honlapon közölt tartalmak, képi és írásos elemek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és azok készítőinek szellemi termékei és tulajdonát képezik. Átvetelük, újra közlésük, további felhasználásuk egyéb célokra, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat előzetes engedélye, hozzájárulása nélkül etikátlan és nem megengedett. Ez a nyilatkozat a szerzői jogról szóló törvényben foglaltak szerint tiltó nyilatkozatnak minősül. A 2017. évi LXXVI. törvény alapján a Magyar Máltai Szeretetszolgálat külföldről támogatott szervezetnek minősül.