WASH in school: Iskolai vízügyi kapacitásbővítés

HÁTTÉR

Programunkban a Muungano & Serengeti elnevezésű, Dar es Salaam szegregált részében található általános iskolakomplexumnak nyújtunk fejlesztést. E két iskola fizikailag és adminisztratívan is közösen, egy telken működik. Mára azonban a gyermekek nagy száma miatt formálisan kettéváltak, technikai és szolgáltatásbéli adotttságaik azonban messze elmaradnak a kívánatostól.

A fejlődő országban jelenleg tapasztalható gyors népességnövekedés – különösen a városi központokban – súlyos következményeket hordoz. Alapvető szolgáltatások hiányoznak, továbbá a szennyvíz gyűjtése, kezelése és ártalmatlanítása nem megoldott. A szegregált városrészekben a kommunális szennyvízelvezetés teljesen hiányzik.

Tanzánia gazdasági központjában, egyben legnépesebb városában, Dar es Salaamban nincsenek „klasszikus” értelemben vett nyomortelepek. Szegény utcák, környékek, leszakadó városrészek vannak, de a kiberaihoz hasonló belső szegregátumok itt ismeretlenek. Éppen ezért a vízügyi és higiénés fejlesztésekkel (WASH) foglalkozó civil szervezetek száma is kisebb például a kenyainál. Amelyek vannak, jellemzően (a mi fogalmaink szerinti) általános és középiskolákban valósítanak meg programokat. Ezért – a helyi partnerszervezetekkel való együttműködési lehetőségeknek megfelelően – a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is a város egyik szegény részén található iskola vizes és higiénés kapacitásait bővítette új épületegyüttesek létrehozásával és a meglévő rendszerek felújításával.

PROGRAMADATOK

IDŐTARTAM

2014

TÁMOGATÓK

Magyarország Külügyminisztériuma

PARTNEREK

SAWA, Tawasa.net, és Dar-es Salaam városi tanácsa

KÖLTSÉGVETÉS

15 000 000 Ft

CÉLJAINK

Az iskolában megújítottuk a teljes vízügyi hálózatot, az elektromos rendszert, új esővízgyűjtőket építettünk, valamint létrehoztuk az iskola új (fiúk és lányok számára elkülönített) higiénés helyiségeket. A mozgássérültek részére rámpákat építettünk, valamint a pubertás korban lévő lányoknak tisztálkodási helyeket hoztunk létre, így már ők sem maradnak ki az alapfokú oktatásból.

Az alapvetően szükséges higiénés szolgáltatások megteremtésével, fejlesztésével és a stabil, tiszta ivóvíz elérésével nagymértékben járul hozzá a kezdeményezés ahhoz, hogy javítsuk a gyermekek egészségi állapotát, és csökkenjenek a fertőzésekből adódó megbetegedések. A fejlesztés szolgáltatásai minden hétköznap elérhetők, direkt módon körülbelül 1200 iskolás gyermeknek és további 50 tanárnak nyújtva higiéniai szolgáltatásokat és tisztaivóvíz-vételi lehetőséget.

Mivel az iskola egy ipari központban található, az intézményt biztonságos betonfallal vettük körül, megakadályozva az átutazók iskolai területre való bejutását és a belső (zöld) terek amortizációját, egyúttal erősítve a gyermekek biztonságát.

HOGYAN SEGÍTÜNK

A fejlesztés eredményeképpen legális és tiszta ivóvízhez, továbbá az egészség szempontjából alapvető higiénés szolgáltatásokhoz juthatnak az itt tanuló, alapfokú oktatásban részt vevő diákok. A projekt keretében felújításra került két kisebb, már meglévő szanitációs blokk, és épül egy új, nagy kapacitású higiénés komplexum is, szennyvízelvezető rendszerrel, oktatási és közösségi helyiséggel.

Az elérhető és stabil vízvételi lehetőséget egy újonnan épített 5000 literes vízgyűjtő tartály biztosítja, összeköttetésben a program keretében felújított fúrt kúttal. Ezenfelül felújítottuk e rendszert működtető elektromos hálózatot, és cseréltük a meglévő berendezések alkatrészeit is.

GALÉRIA

A program képekben

© 2024 Minden jog fenntartva! Magyar Máltai Szeretetszolgálat Az Év Honlapja Minőségi Díj 2021Az oldalt pro bono készítetteAz honlapon közölt tartalmak, képi és írásos elemek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és azok készítőinek szellemi termékei és tulajdonát képezik. Átvetelük, újra közlésük, további felhasználásuk egyéb célokra, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat előzetes engedélye, hozzájárulása nélkül etikátlan és nem megengedett. Ez a nyilatkozat a szerzői jogról szóló törvényben foglaltak szerint tiltó nyilatkozatnak minősül. A 2017. évi LXXVI. törvény alapján a Magyar Máltai Szeretetszolgálat külföldről támogatott szervezetnek minősül.