A több, mint egy évtizede zajló háború soha nem látott pusztítást okozott a szír társadalomban. Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatala a szíriai konfliktust „a második világháború óta történt legsúlyosabb, ember okozta krízisként” jellemezte.  A harcok egész városokat tettek a földdel egyenlővé, megsemmisítve nem csak az épületállományt – otthonokat, iskolákat, kórházakat –, hanem az alapvető infrastrukturális rendszereket is. 2011 óta körülbelül félmillióan veszítették életüket vagy tűntek el. A háborút megelőzően 22 milliós szír lakosság több mint fele kényszerült elhagyni otthonát. Közülük 5,5 millióan a környező országokba – elsősorban Libanonba, Irakba, Törökországba és Jordániába – távoztak, 6,7 millióan pedig az ország határain belül váltak menekültté.

Az éppen csak elkezdődött újjáépítés közepette a földrengés a legtragikusabb állapotokat idézte elő a közel-keleti országban.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat nemzetközi segélyezéssel foglalkozó szakembere a helyszínre érkezve arról számolt be, hogy a természeti csapás a téli hidegben különösen megviselte azt a több tízezer szíriait, akik kénytelen voltak elhagyni otthonaikat.

„Az időjárás nagyon zord, fagypont körüli a hőmérséklet. Tegnap egész éjszaka ömlött az eső, mindenki elázott, mert az emberek nem mernek visszamenni a házakba. Félnek, hogy az épületek a szerkezetük instabilitása miatt rájuk dőlnek. Mindenki kint van az utcán, vagy sátrakban, ahol viszont nincs fűtés, mert nincs áram” – jelentette a Máltai Szeretetszolgálat nemzetközi segélyezéssel foglalkozó vezetője.

A segélyszervezet több mint egy évtizede jelen van a térségben, 2018-ban pedig mozgó orvosi rendelők is érkeztek Szíriába, amelyeket most a földrengés sújtotta régióba telepítettek át. Latakiában és Aleppóban összesen négy gépjárműben működő orvosi rendelő és két konténerben kialakított, kisebb műtétek elvégzésére is alkalmas, röntgennel, ultrahangkészülékkel és mini laborral is felszerelt mobil klinika fogadja az ellátásra szorulókat. A mentés körülményeit az áramszünet mellett az üzemanyaghiány is nehezíti, a járműveket pillepalackokban vásárolt üzemanyaggal sikerült megtankolni.

A házaikat elhagyni kényszerülők számára a Máltai Szeretetszolgálat humanitárius hotspotokat működtet, ahol sátrakban élelmiszert, italt és egészségügyi higiéniés eszközöket kapnak a rászorulók.

„Borzasztóan alacsony az egyes kárhelyeken zajló munka hatékonysága. A nagyvárosok kisebb gócpontjaiban zajlik a mentés, egyes városrészek szinte megsemmisültek, tömbök, illetőleg lakónegyedek pusztultak el, omlottak össze. A helyiek kézi erővel szedegetik ki az életben maradottakat vagy az elhunytakat a kövek alól, amelyeket darabonként próbálnak leemelni egymásról” – tapasztalták a helyszínen a humanitárius szakemberek. „A szíriaiak kilátástalannak érzik a helyzetüket, nem látják, hogyan tudnak önerőből talpra állni, hiszen az országban rengeteg belső probléma van, s mintegy kegyelemdöfés érkezett ez a földrengés.”

Mivel a szankciók még érvényben vannak Szíriával szemben, így a nemzetközi humanitárius csapatok nem tudnak bejutni az országba, nehéz vízumot szerezni, a bankrendszer jelenleg nem működik, nincs áram és üzemanyag sem. Ezért is kulcsfontosságú a Máltai Szeretetszolgálat munkája, hiszen a segélyszervezet a térségben egyedüliként van jelen szolgálatával, amelyet a Hungary Helps program 50 millió forinttal támogat.

A nemzetközi segélyezés vezetője a helyszínről jelentkezve elmondta, nagyszámú traumás baleseti sérült jelentkezett a Máltai Szeretetszolgálat mentőegységeinél, és rengetegen a katasztrófa után napokkal is sokkos állapotban vannak.

Mint Solymári Dániel, a nemzetközi segélyezési programok vezetője rámutatott: „Szíria a Szeretetszolgálat számára évtizedek óta az egyik legfontosabb megvalósítási helyszín. Így különösen is igaz a szentírási rész: ,,Ha szenved az egyik tag, valamennyi együtt szenved vele” (1Kor, 12,26).

A mentőegységek és hotspotok kialakítását követően a továbbiakban a görögkatolikus melkita egyház helyi partnereinek segélyszervezeteivel folytatják a humanitárius katasztrófa utáni kármentést.

A program folytatására, a földrengés sújtotta térség megsegítésére gyűjtést hirdetett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, segíteni az adomanyozz.hu oldalon online átutalással, vagy a 1350-es adományvonal hívásával lehet.