2020. november 26 és december 5 között a Máltai Szeretetszolgálat részvételével valósult meg egy kongói missziós út, melynek célja a közép-afrikai ország lakhatási helyzetét, és a COVID-19 világjárvány hatásait bemutató dokumentumfilm készítése volt. Az Afrikáért Alapítvány megbízásából a  Strawberry Rambo Media Group által készülő film során a Szeretetszolgálat a szakmai hátteret biztosította, ami a gyakorlatban a helyszíni interjúk készítését, majd a narráció szöveg megírását, azaz a film szakmai mondanivalójának megalkotását jelentette.

A misszió a Habitat for Humanity finanszírozásában megvalósuló, Build Solid Ground (BSG –Teremtsünk Biztos Lakhatást!) projekt keretén belül zajlott, amelyben az Afrikáért Alapítvány 2017, a projekt indulásának kezdete óta vesz részt. A BSG projekt átfogó célja, hogy az ENSZ által meghatározott 11. fenntartható fejlesztési cél – fenntartható városok és közösségek – minél hamarabb megvalósulhasson, illetve, hogy minél több európai polgár szerezzen tudomást a globális lakhatási problémákról.

A partnerségben közreműködők a BSG projekt keretében, az utazást megelőzően figyelemfelhívó kampányokat és előadásokat tartottak Magyarországon, köztük a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársa is, aki több egyetemen a nyomornegyedek keletkezésének hátteréről beszélt az érdeklődőknek. A projekt további fontos részeként az Afrikáért Alapítvány 2019-ben egy házat épített Kinshasa egyik külső negyedében, Kinkoleban Mama Alphonsine-nak, egy özvegyasszonynak és családjának, akit férje halála után erőszakkal kilakoltattak. A többgyermekes egyedülálló anya lett a most bemutatott film főszereplője, akit a hajléktalanságtól mentett meg a Magyarországról érkezett támogatás, és a sorsát továbbra nyomon követő segítők megélhetéshez is hozzájuttatták a Kinshasa egyik szegényebb környékén élő özvegyasszonyt.

A segélymunkások és a forgatócsoport ellátogatott Pakadjumába – a kongói főváros, Kinshasa egyik legnagyobb nyomornegyedébe –, jártak az Alapítvány iskolájában (College Othniel) és árvaházában (La Providence), valamint a lakhatási kérdésért felelős állami szereplőkkel is felvették a kapcsolatot.

Pakadjumában tett látogatásuk alkalmával egy egyedi mikroprojekt megvalósítására is sor került: e nyomornegyedben egy általános iskolába is eljutottak, ahol az igazgatóval készített interjú mellett kézmosó felszerelést, maszkot és tanszereket vittek a gyerekeknek. Továbbá dr. Tshava Tona, az Afrikáért Alapítvány által fenntartott Bethesda Plusz klinika orvosa tartott a fiataloknak előadást a COVID-dal szemben szükséges óvintézkedésekről, illetve a kézmosás fontosságáról.

Czirják Ráhel, a Szeretetszolgálat nemzetközi kapcsolatainak munkatársa, aki a helyszínen vezette a munkálatokat, így emlékszik vissza a kongói misszióra: “A Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosa, Kinshasa egy elképesztően nyüzsgő, 14 milliós nagyváros, ahol az ember a puszta ottléttől el tud fáradni, annyi inger éri. A mindig hatalmas forgalomban kisbusz tetején utazó kecskétől kezdve, a motoron fuvarozott disznón át a kézikocsival szállított franciaágyig mindent látni. Az emberek hihetetlen kreativitással szállnak szembe a hétköznapi nyomorral. A kézzelfogható szegénység ellenére többnyire derűsek, főleg a gyerekek. Amikor Pakadjumában látogattuk meg az iskolát, hatalmas mosolyok kíséretében köszöntöttek minket. Az elképesztő körülmények kicsit se nyomták rá bélyegüket a vidám hangulatra.

A Strawberry Rambo Media Group által forgatott filmben ez a hangulat is visszaköszön, a produkció készítői így vallottak minderről: „Magyarországtól több, mint 8000 kilométerre a mindennapi élet olyan akadályok elé állítja az embereket, amelyek leküzdésére nem könnyű megoldást találni – az infrastrukturális hálózatok hiányossága, a magas gyermekhalandóság, a nemi egyenlőtlenségek, a tiszta, egészséges ivóvíz hiánya, a munkanélküliség, az alacsony iskolázottság, az egészségügyi rendszer kezdetlegessége mind-mind olyan körülményeket teremtenek az ott élőknek, melyek hatására azt gondolhatnánk, hogy könnyen reménytelenségbe, kilátástalanságba süllyednek.

Ugyanakkor inspiráló, ahogyan a különböző életutak valamiben megegyeznek: az élet feltétlen szeretete hatja át sorsukat.

A filmet hamarosan a nagyközönség számára is elérhetővé teszik majd.