A török ombudsmani hivatal vezetője Magyarországra látogatott, ahol a magyar ombudsmannal és külügyi vezetőkkel folytatott megbeszélései mellett a karitatív szervezetek sorában a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot kereste fel. A segélyszervezet hosszabb ideje kapcsolatban áll a török menekültügyi hatóságokkal, és többször nyújtott szakmai tanácsot és segítséget többek között a gaziamtepi menekülttábor működtetése során, kiemelten a 2015-ös menekültkrízist követően. A török ombudsmani hivatal vezetője és uniós szakértői a Szeretetszolgálat székhelyén a szervezet több évtizede zajló menekültügyi programjait tekintették át, kiemelt figyelmet fordítva az emberi jogok és a legsérülékenyebb közösségek védelmének kérdésére.

A felek kitértek a Közel-Keleten zajló segélyprogramokra, különös tekintettel a szíriai külső és belső menekülteket ellátó fejlesztési segélyezési és humanitárius projektekre, tekintettel Törökország szíriai jelenlétére. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat, egyetlen magyar segélyszervezetként, évtizedek óta van jelen az országban: a karitatív munkát a háború alatt sem szakították meg, mi több, számos nagyívű fejlesztési és humanitárius programot valósítottak meg.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat részéről Győri-Dani Lajos, a szervezet ügyvezető alelnöke és Solymári Dániel, a nemzetközi kapcsolatok vezető vett részt a találkozón, ahol kiemelt hangsúllyal hangzott el az a közösen megfogalmazott cél, hogy Törökország mindent kövessen el az emberi jogok maradéktalan érvényesülése és a közel-keleti menekültek ellátása érdekében.

A török delegáció európai uniós szakértője a Szeretetszolgálat által indított menekültellátási projektek sorában az ukrán háború következtében hazánkba menekültek integrációs programjairól érdeklődött.

A találkozó végén a török ombudsman meghívta a Szeretetszolgálat vezetőit hazájába. A karitatív szervezet tervei között szerepel a gaziamtepi menekülttábor felkeresése és ott tudásbázisunk megosztása.