Augusztus 28. és szeptember 1. között, a Szívemben Született Afrika Egyesület szervezésében, első alkalommal került megrendezése az Afrika Nyári Szabadegyetem Lakitelken, melynek célja az volt, hogy Afrika iránt érdeklődő egyetemista és pályakezdő fiataloknak adjon lehetőséget a kontinenssel kapcsolatos ismereteik szélesítésére.

A több napos szakmai rendezvényen Afrikával foglalkozó magyar szervezetek, közintézmények munkatársai, Afrikával foglalkozó szakemberek, kutatók által tartott előadásoknak köszönhetően a résztvevők kézzelfogható és naprakész ismeretekre tehettek szert a kontinens gazdasági, társadalmi, geopolitikai helyzetéről, kultúrájáról.

Szakmai előadók között képviseltette magát többek között a Külgazdasági és Külügyminisztérium Afrika-főosztálya, a Hungary Helps Ügynökség, az Afrikáért Alapítvány, Taita Alapítvány, Közel Afrikához Alapítvány, valamint számos szakember, akik a kontinens különböző aspektusaival foglalkoznak a vadvilágtól a geopolitikáig.

A Máltai Szeretetszolgálat munkatársa, Czirják Ráhel Afrika urbanizációjáról, a kontinens nagyvárosaiban lévő nyomornegyedek kialakulásának okairól tartott előadást, melynek során bemutatta a Szeretetszolgálat kelet-afrikai tevékenységét is. A szervezet 2010 óta van jelen a kontinens keleti régiójának nagyvárosi nyomornegyedeiben, elsősorban szanitációs fejlesztésekkel. Több, mint egy évtizedes munkája során jelentős tapasztalatra tett szert, ami mind a résztvevő hallgatók, mind a kontinensen tevékenykedő szervezetek képviselői számára hasznos információt szolgáltatott az előadás, és az azt követő beszélgetések során.

A Szabadegyetem kiváló tudásmegosztási platform volt, ami azon túl, hogy Afrika iránt érdeklődő pályakezdő fiataloknak nyújtott hasznos, sok esetben gyakorlatias javaslatokat, kiváló lehetőséget nyújtott a szervezetek közötti együttműködések elmélyítésére, új ötletek megfogalmazására, és a más szervezetektől való tanulásra is.