A Magyar Máltai Szeretetszolgálat az ukrajnai háború kitörésének első napjától jelen van a határ menti térségben – a magyar oldalon Beregsurányban, az ukrán oldalon pedig Beregszászon –, köszönhetően annak, hogy a Szeretetszolgálat nemzetközi és vészhelyzetkezelési szakterülete folyamatosan követte és követi, elemzi a geopolitikai folyamatokat, és a szervezet még jóval a harcok kitörése előtt készenlétbe állította személyi és tárgyi állományát, áthelyezte azokat a határmenti raktárakba, logisztikai központokba, a szociális intézményekben pedig helyeket szabadítottak fel a menekültáradatra számítva.

Ennek eredményeképpen a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a háborús események kitörésekor képes volt azonnali és hathatós válaszokat adni, és az elmúlt több mint hat hónapban összesen 52 388 menekülőnek nyújtott segítséget, 253 millió forint értékű adományt osztott ki Magyarországon, és 183 tonna árut vitt Ukrajnába.

A francia Máltai Lovagrend pár nappal a háborús események megindulta után kereste meg a magyar humanitárius szervezetet és testvéri szolidaritásának kifejeződéseként anyagi és személyes hozzájárulást ajánlott fel. Ezt követően fél év alatt tíz kisebb francia önkéntes csoport érkezett a határmenti térségbe, ahol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkáját támogatták.

A humanitárius testület rendkívül hálás a francia kollégáknak, rendtársaknak az elkötelezett, azonnali és személyes áldozatot is vállalni képes segítségnyújtásért, amelyben valóban a maga fizikai formájában volt tetten érhető a nemzetközi szervezet tagjai közötti szolidaritásvállalás.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetősége részéről Győri-Dani Lajos ügyvezető alelnök és Solymári Dániel, a nemzetközi kapcsolatok vezetője szeptember 14-én Párizsba látogattak, hogy egyeztessenek a francia kollégákkal: Cédric Charlet du Rieu-vel, a Francia Máltai Lovagrend segélyszervezetének elnökével és
Thierry de Beaumont-Beynac-al, a Francia Máltai Lovagrend és a Malteser International elnökével az előttünk álló geopolitikai kihívásokról, a válság humanitárius aspektusairól és értékeljék a következő hónapok várható eseményeit. A találkozó során nem csupán az orosz-ukrán konfliktus került szóba, hanem a magyar és francia kollégák az egyes tengeren túli helyszíneken történő máltai segítségnyújtásról is egyeztettek, hiszen mindkét szervezet hosszú ideje aktívan vesz részt fejlesztési és humanitárius tevékenységben a szubszaharai Afrikában és a Közel-Keleten egyaránt.

A találkozó során a felek megerősítették és elmélyítették együttműködésüket, továbbá kétoldalú megállapodást írtak alá, miszerint a következőkben még intenzívebben és elkötelezettebben dolgoznak közösen az európai és távolabbi vidékeken zajló humanitárius segítségnyújtás területén.