A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tevékenységét elsősorban Magyarországon, és a Kárpát-medence magyar lakta területein végzi. Ám a Szeretetszolgálat elkötelezett amellett, hogy küldetését – a szegények szolgálatát és a hit védelmét – betöltse, bárhol a világon, ahol erre szükség van. Ennek eredményeként ma 4 kontinens 15 országában van jelen fejlesztési, vagy humanitárius projekttel. A Szeretetszolgálat Afrikán belül elsősorban a keleti régióra koncentrálva tevékenykedik, így nem csak Kenya, de Uganda és Tanzánia is kiemelkedő jelentőséggel bír számára.

Ugandában a Máltai Szeretetszolgálat 2013-2014-ben valósított meg komplex higiéniai fejlesztést, melynek keretében a főváros, Kampala egyik nyomornegyedében, Kironde Zone-ban, egy olyan szanitációs központ épült, ami vízvételi lehetőséget és higiénikus WC-ket biztosít a helyiek számára.

Ahhoz, hogy a Máltai Szeretetszolgálat e távoli területeken is hathatós segítséget tudjon nyújtani, elengedhetetlen az alapos helyismeret, a megsegített közösségek, szükségleteik, igényeik mélyreható ismerete. A szakmai felkészültség mellett ezzel a felbecsülhetetlen tudással rendelkeznek a helyi partnerek. Ennélfogva a velük való kapcsolat erőssége, minősége alapvetően határozza meg a projektek sikerességét.

Ugandában a Máltai Szeretetszolgálat stratégiai partnere az UWASNET (Uganda Water and Sanitation NGO Network – Ugandai Vízzel és Szanitációval Foglalkozó Civil Szervezetek Hálózata), akivel a 8 évvel ezelőtti fejlesztés során is együttműködött.

Ám az azóta eltelt időszak jelentős változásokat, új kihívásokat hozott. Ilyen tényezők például a globális klímaváltozás előrehaladása, és a nyomában járó gazdasági-társadalmi kihívások, illetve az Ugandára nehezedő migrációs nyomás – az országba érkező közel egymillió dél-szudáni menekült révén.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársai – Győri-Dani Lajos, a Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke, és Solymári Dániel, nemzetközi kapcsolatok vezetője – tehát Ugandába látogattak, hogy az UWASNET vezetőjével, Yunia Musaazi ügyvezető igazgatóval átbeszéljék, mik azok a pontok, ahol a két szervezet együttműködhet. Az elköteleződés megerősítéseként Yunia Musaazi és Győri-Dani Lajos megújított együttműködést írtak alá, aminek tartalma a találkozó során körvonalazódott több jövőbeli közös projekt, amik Kampala mellett a vidéki térségekre, elsősorban a dél-szudáni határmenti területekre is kiterjednek, valamint kilátásba került egy, a kenyaihoz hasonló repatriációs program megvalósítása is.