1963. május 25. óta ünnepeljük minden évben Afrika napját. Ennek alkalmából szervezett szakmai napot a Szívemben Született Afrika Egyesület, a Márai Sándor Művelődési Házban, ahol Czirják Ráhel, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nemzetközi fejlesztési munkatársa is lehetőséget kapott arra, hogy bemutassa a szervezet Kiberában, Afrika legnagyobb nyomornegyedében végzett munkáját.

A szakmai rendezvény délelőtti szakaszában különböző előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők, Afrikával foglalkozó számos hazai szervezet képviselőjétől. Jelen volt többek között a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Hungary Helps Ügynökség, az Afrikáért Alapítvány, a Szívemben Született Afrika Egyesület, az Afrika Sztorik Egyesület, és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is.

Az eseményt Kapitány Dániel, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Afrika Főosztály főosztályvezető helyettesének előadása nyitotta meg, mint egy keretet adva a későbbi előadásoknak, ugyanis Magyarország Afrika politikájáról beszélt.

Előadást tartott Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára is, aki a magyar kormány és civil szervezetek közötti, afrikai együttműködéséről beszélt.

Czirják Ráhel a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Kenyában található Kibera nyomornegyedben végzett tevékenységét mutatta be. A telepen a Szeretetszolgálat a 2010-es évek eleje óta van jelen, ahol épített, majd néhány évvel később felújított egy szanitációs központot, ami tiszta ivóvizet, higiénikus WC-ket és zuhanyzókat biztosít a helyi közösség számára. A létesítmény hatásainak pontos megismerése érdekében 2021 júliusában egy komplex kutatást valósított meg a szervezet, mely során kiderült, hogy a szanitációs központ vízvezetékét egy közelben zajló útépítés során átvágták, így a szükséges víz mennyisége nem biztosított. Részben ezen probléma orvoslására a Szeretetszolgálat komplex fejlesztési projektet kezdeményezett egy közeli iskolában, ahol a gyerekek biztonságát garantáló új kerítés építése mellett felújítják és kibővítik a mostani illemhelyiségeket, valamint fúrnak egy kutat, aminek a vizét az iskola a saját felhasználás mellett árusítani is fogja tudni. A kúttól pedig közvetlen összeköttetés épül majd ki a szanitációs központhoz.

Czirják beszélt még a szintén Kiberában zajló repatriációs programról, aminek keretében a Máltai Szeretetszolgálat segít 50 családnak visszaköltözni vidéki otthonaikba, valamint megélhetésük biztosítása érdekében képzéssel és pénzzel támogatja vállalkozási ötletük megvalósítását. Előadásából jól kirajzolódott, hogy a Málta fejlesztési projektjei nem pontszerűen, ad hoc jelleggel valósulnak meg, hanem egymásra épülve, egymás hatásait erősítve zajlanak.

Az esemény jó lehetőséget teremtett az Afrikával foglalkozó szervezetek közötti ismeretség, kapcsolatok szorosabbra fűzéséhez, valamint a kontinens iránt érdeklődők számára új ismeretek szerzésére.