A Közel-Kelet, mint a kereszténység bölcsője, kiemelt jelentőséggel bír a Máltai Szeretetszolgálat számára. Térségbe irányuló humanitárius segélyprogramokat már a kilencvenes évek végén indított a szervezet, de a közelmúlt geopolitikai eseményei ezt továbbra is szükségessé teszik, így a Szeretetszolgálat karitatív tevékenységével a mai napig igyekszik segítséget nyújtani a térség rászorulóinak.

2010-ben, az úgynevezett arab tavasz háborús, forradalmi, változásokat hozó eseményei ugyanis láncreakciót váltottak ki az arab világ számos országában. Részben annak hatására 2011–2012-ben háború tört ki Szíriában, mélyen megosztva, egymás ellen fordítva az ország politikai, vallási és civil szereplőit. Fegyveres összecsapások kezdődtek, amelyek aztán az egész országra kiterjedtek. Libanon békés földje az elmúlt évek mély, strukturális gazdasági válságának következtében ismét az összeomlás szélére került. A Jordániában – különösen az északi részeken – feltorlódott menekültek komoly kihívás elé állítják az egyébként is súlyos szociális nehézségekkel küzdő királyságot.

Ráadásul a keresztények számának csökkenése kétségbeejtő méreteket öltött az elmúlt évek során. Ha ez a folyamat nem áll meg, akkor a kereszténység, ott és onnan, véglegesen eltűnik, ahol a bölcsője ringott.

Magyar szereplőként, a Máltai Szeretetszolgálat mellet a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend Magyarországi Helytartósága is a Szentföld megsegítésén dolgozik: tevékenysége során iskolákat, szociális, valamint vallási életet szolgáló közösségi központokat finanszíroz.

E két szervezet az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus világméretű katolikus találkozó keretében testvéri találkozással, személyes kiállással hívta fel a figyelmet a Szentföldön, és a tágabb Közel-Keleten zajló emberi krízisek áldozataira, különösen az üldözött keresztények helyzetére. A Szeretetszolgálat országos központjában megrendezett eseményre Jordániából, Libanonból, Szíriából és Irakból érkezett egyházi és állami képviselők, vezetők vettek részt.

A vendégek között kiemelt tisztelettel köszönthettük Louis Raphael Sako, babiloni káld katolikus pátriárkát, Youssef Absit, a melkita görögkatolikus egyház pátriárkáját, és Bechara Boutros al-Rahi, antiókhiai maronita pátriárkát is.

A találkozóra érkező delegációkat Kozmai Imre atya, a Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke, valamint Győri-Dani Lajos ügyvezető igazgató úr köszöntötte, majd a vendégek a Szent Ferenc Sebei Templomban vehettek részt közös imádságon, ahol a három pátriárka mellett William Shomali, ammani püspök, Elias al-Debei Szíria görög-melkita metropolita érseke, és Michael August Blume, Magyarország apostoli nunciusa mondták el könyörgéseiket, valamint Erdő Péter bíboros esztergom-budapesti érsek üzenetét is delegálták az eseményre.

Ezt követően a résztvevők a központ főépületének refektóriumába vonultak, ahol a külföldi felszólalók mellett Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes, Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára, és Jungbert Béla ny. ammani nagykövet, a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend Magyarországi helytartója beszédeit hallgathatták meg.

A találkozó végén egy kötetlen hangulatú állófogadásra került sor, ahol lehetőség nyílt az elmélyültebb beszélgetésre, eszmecserére. Az estet Létay Kiss Gabriella operaénekesnő előadása zárta.