Dakarba utazott Kozma Imre atya a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi delegátusa, perjele, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke, valamint Győri-Dani Lajos ügyvezető alelnök és Solymári Dániel nemzetközi kapcsolatok vezető, hogy egy hamarosan induló nagyléptékű egészségügyi fejlesztési segélyezésről tárgyaljanak. Hazánk kormányának támogatásával a Betegápoló Irgalmasrend energetikai és általános állapotjavító fejlesztést valósíthat meg a Thies városában található irgalmasrendi kórházban. Az intézmény viszonylagosan szerényebb kapacitásai ellenére a város, de egész Szenegál egyik legismertebb és leglátogatottabb egészségügyi szolgáltatója. A kétszáz ággyal és különböző szakorvosi, szakcsoporti rendelőkkel működő gyógyító központ folyamatos nyomás és teher alatt működik. Az évtizedek során csak minimális fejlesztés történt itt, aminek következtében nagyon megromlott annak állaga, így alapvető fejlesztésre szorul. A rendelők, szakorvosi helyiségek, műtők, az épület energetikai rendszere korszerűtlen, nehezen bírja a szűntelen ellátási kihívásokat.

Az egy hetes út során a magyar szakemberek egyeztettek a kórház szakterületi vezetőivel, külön tárgyaltak a specifikus igényekről. Felméréseket készítettek, elemezték az intézmény teljes ellátási térképét. Energetikai méréseket végeztek és meghatározták a legmagasabb prioritású feladatokat, a logisztikai és orvosi személyzet visszajelzései alapján. Találkoztak az intézmény tulajdonjogait gyakorló egyházmegyei képviselőkkel, valamint az egyházmegye főpásztorával, André Gueye püspökkel is. Az út során felkeresték a társintézményeket és hasonló profilú központokat, hogy egyeztessenek, összehasonlító elemzéseket készítsenek a thies-i irgalmasrendi kórház vonatkozásában.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat szakmai támogatást nyújtott alapító elnökének, aki ez alkalommal irgalmasrendi minőségében utazott a nyugat-afrikai országba. A Szeretetszolgálat közel tizenöt éve dolgozik aktívan az afrikai kontinens szubszaharai térségébe, elsősorban azonban annak keleti részén. Így Nyugat-Afrika új terület a magyar segélyszervezet számára. Mégis, testvéri szeretettel fogadták a szakembereket Szenegálban és az egy hetes út alatt szinte teljes képet szerezhettek a magyar Máltaiak az ország fejlesztési segélyezési helyzetéről, kihívásairól, legszükségesebb feladatairól.

Az út során a Kozma Imre atya vezette delegáció tisztelgő látogatást tett az Afrikai újjászületés emlékműnél (African Renaissance Monument), valamint ellátogattak a Gorée szigetén található, UNESCO világörökségi listán is szereplő, ma múzeumként működő egykori rabszolgaházba. Az épületben együtt imádkoztak magyar szakemberek a múzeum vezető kurátorával, a sziget vezető katolikus lelkipásztorával, valamint a közösség muszlim vallási vezetőjével, felidézve azokat az embertelen tetteket, amelyeket a történelemben Afrika sokat szenvedett népei ellen követtek el. Pontosan azon a helyen, ahol Szent II. János Pál pápa is tette.

A Magyar Máltai Szeretetszoláglat szakmai támogatás és a magyarországi Betegápoló Irgalmasrend koordinálása alatt működő segélymunka megkezdődött és várhatóan az idei év végére fejeződik be.