Az szíriai háború pusztító eseményei Homsz városát is súlyosan érintették, Aleppo és Damaszkusz mellett talán itt volt a legnagyobb a pusztítás. Évekig folyamatos és ádáz harcok dúltak a város birtoklásáért a szíriai kormányerők, valamint a felkelők és az egyéb, irreguláris vagy zsoldos  egységek csapatai között, aminek következtében e fegyveres alakulatok jelentős területeket birtokoltak a városban. A bombázások, harcok következtében a homszi házak 30 százaléka teljesen megsemmisült, de a város jelentős része is súlyos károkat szenvedett.

Az elmúlt években Szíria nagy részéhez hasonlóan itt is javult a biztonsági helyzet és elindulhatott az újjáépítés. A szűkös anyagi források és a Szíriával szembeni embargó miatt azonban az egykori lakók közül sokan még mindig hivatalos vagy ad hoc menekülttáborban élnek az ország valamely részén, illetve a környező országokban, elsősorban Jordániában és Libanonban. Magyarország kormánya 2019-ben közel egymillió eurós támogatást ajánlott fel a homszi melkita görögkatolikus püspökségnek, hogy lakóházakat újítsanak fel, és segítsék a visszaköltözni vágyó szíreket. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat mint koordináló partner vesz részt az együttműködésben, fejlesztési segélyezési munkában: szakmai tapasztalataival segíti a repatriációs folyamatot. A projekt keretében kétszáz lakóház és a visszatérők életét segítő közösségi terek, ifjúsági központ újjáépítésével teremtik meg több száz család számára az újrakezdés lehetőségét. A program a családok támogatásán keresztül erősíti az egyik legrégebbi közel-keleti keresztény közösséget is a megmaradásban. A visszaköltözést segítő folyamat megkezdődött, a házak 2021 nyaráig teljesen átadhatók lesznek, így ez a program egyike azon szíriai segélymunkáknak, amelyek a háború és a libanoni gazdasági csőd ellenére is megvalósulhattak.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársai 2021. márciusában jártak legutóbb Szíriában, ahol személyesen is áttekinthették az építkezés és az annak keretében zajló közösségi fejlesztés folyamatát. A koronavírus okozta utazási korlátozások e programra is hatottak, azonban talán még súlyosabb következményekkel járt a libanoni gazdasági krízis. Számos pénzügyi tranzakciót, tárgyi beszerzést és szakmai együttműködést libanoni szervezetekkel együttműködésben tervezett a program megvalósítani. A tengerparti országban 2019 óta tartó mély krízis azonban jelentős mértékben akadályozta e kapcsolatok kiteljesedését. Mindazonáltal a Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi egyházi, diplomáciai kapcsolatait, valamint a Szentszék egyes intézményeit is bevonó koordináló munkájának eredményeképpen a 200 lakás felújítása jól halad és 2021 nyarára e program befejeződhet.

Jelenleg az utolsó lakások felújítása történik, a megkezdett építkezési munkálatok lezárása, és a program befejező szakaszának pszichoszociális elemei: a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és helyi partnerszervezetének munkatársai ugyanis az újrakezdők számára mentálhigiénés és lelkipásztori segítséget nyújtanak, elsősorban a személyes traumatizációkból fakadó nehézségekre válaszolva.