Ingyenes szemészeti szűrővizsgálaton vehettek részt a  Nairobi legnagyobb nyomornegyedében található Mashimoni általános iskola és gimnázium tanulói a Magyar Máltai Szeretetszolgálat támogatásának segítségével.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársai február végén Kenyába látogattak, hogy nyomon kísérjék több,  a kelet-afrikai országban zajló projekt előrehaladását. Ez alkalommal Raák Benedek optometrista is elkísérte őket, akinek kezdeményezésére szemészeti szűrővizsgálat valósulhatott meg a Szeretetszolgálat által támogatott Mashimoni Squatters’ iskolában.

Az Afrika legnagyobb nyomornegyedében, Kiberában található iskolában a Szeretetszolgálat egy komplex programot indított, amelynek keretében az ivóvíz-ellátást és a szükséges higiénés feltételeket alakítják ki. Ugyanakkor az optometrista szakember felajánlásának köszönhetően egy fájdalommentes szűrővizsgálati mikro-projekt is megvalósulhatott.
Az egynapos folyamat során közel ötszáz ember, a teljes diákság és tanári kar látását ellenőrizték. A fájdalommentes vizsgálat az udvaron kezdődött egy előszűréssel, amit látásprobléma felfedezése esetén a szükség dioptria meghatározása követett. Az akció nyomán 16 gyermek és 2 tanár kaphatott új szemüveget.